Ταφλανάκι, ένας θάμνος ιδανικός για χαμηλούς φράχτες!

Το Ευώνυμο μικρόφυλλο, όπως είναι κοινώς γνωστό Ταφλανάκι, με λατινική ονομασία Euonymus japonicus “microphyllus” είναι ένας μικρός, αειθαλής θάμνος. Ανήκει στην οικογένεια Celastraceae.

Περιγραφή του φυτού

Το ταφλανάκι είναι ανθεκτικός θάμνος αργής ανάπτυξης. Τα φύλλα του είναι μικρά, ωοειδή, οδοντωτά, δερµατώδη και γυαλιστερά. Το χρώμα τους μπορεί να είναι είτε πράσινο, είτε δίχρωμο κίτρινο – πράσινο είτε δίχρωμο λευκό – πράσινο. Τα άνθη του είναι πρασινωπά, χωρίς ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι το καλοκαίρι.

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του. Το χειμώνα ποτίζουμε περίπου κάθε 10 ημέρες. Το καλοκαίρι 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο 1 με 2 φορές την εβδομάδα. 

Χρειάζεται προσοχή με το πότισμα του, διότι μπορεί να προκληθεί νέκρωση τμήματος του φυλλώματος από την έλλειψη νερού ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού.

Λίπανση:

Λιπάνετε τα φυτά σας τακτικά χρησιμοποιώντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ή ένα κοκκώδες λίπασμα. Το κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης προστίθεται στο έδαφος κατά τη φύτευση, ακολουθώντας τις συστάσεις δοσολογίας που αναφέρονται στη συσκευασία.

Τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπορεί να χρειάζονται πιο συχνή λίπανση για να έχουν καλύτερη εμφάνιση. Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε είτε το κοκκώδες λίπασμα σκορπιζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά είτε διαλύοντας το υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι.

Ανθεκτικότητα:

Αντέχει στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Μπορεί να εμφανιστούν καφέ φύλλα εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, την άνοιξη όμως θα επανέλθει το πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα του. Χρειάζεται προσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα:

Απαραίτητη είναι η απομάκρυνση των ξεραμένων και άρρωστων βλαστών στις αρχές της άνοιξης. Εφαρμόζουμε ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης για να διατηρήσουμε το σχήμα, όπως μπάλα, πυραμίδα, ορθογώνιο, ελεύθερο σχήμα, και το μέγεθος του.

Χρήσεις του φυτού

Το ταφλανάκι χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην αρχιτεκτονική τοπίου εξαιτίας του πλούσιου φυλλώματος του και της ικανότητας του να κλαδεύεται σε ότι σχήμα και μέγεθος επιθυμείτε.

Είναι κατάλληλο για:

  • για φύτευση παρτεριών,
  • σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες,
  • για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών,
  • σε βραχόκηπους και
  • δημιουργεί όμορφες μπορντούρες, χαμηλούς φυτοφράχτες, περιφράξεις.

Εχθροί και Ασθένειες

Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Σε σπάνιες περιπτώσεις προσβάλλεται από τα έντομα της μελίγκρας, αφίδες και τετράνυχο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.