Κονβόλβουλος, ο θάμνος με το ασημόχρωμο φύλλωμα!

Ο Κονβόλβουλους (Convolvulus cneorum) είναι έρπων, πολυετές φυτό. Το γένος Convolvulus περιλαμβάνει περίπου 250 είδη ανθοφόρων φυτών. Ανήκει στην οικογένεια Convolvulaceae. Προέρχεται από τις χώρες της Μεσογείου.

Περιγραφή του φυτού

Ο κονβόλβουλους είναι ένα αειθαλές, ποώδες, πολυετές έρπων φυτό που το ύψος του φτάνει τα 60 cm. Τα φύλλα του είναι ελλειψοειδή με ασημοπράσινο χρώμα και φέρουν τρίχες στην πάνω επιφάνεια. Τα άνθη του είναι λευκά, μεγάλα και μοιάζουν με ομπρελίτσες. Η περίοδος ανθοφορίας του ξεκινάει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Φροντίδα του φυτού

Συνθήκες ανάπτυξης

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό. Χρειάζεται πότισμα περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Είναι ανθεκτικός σε περιόδους με έντονη ξηρασία.

Λίπανση

Λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες σκεύασμα μία φορά στην αρχή της άνοιξης και μία στο τέλος του φθινοπώρου για τη διατήρηση της ευρωστίας και βελτίωση της ανάπτυξης της.

Ανθεκτικότητα 

Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και μέχρι τους -9°C. Είναι ανθεκτικό φυτό στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Χρειάζεται προσοχή στον παγετό και στον αέρα.

Κλάδεμα

Απαραίτητη είναι η απομάκρυνση των ξεραμένων και άρρωστων βλαστών στις αρχές της άνοιξης. Εφαρμόζουμε ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθος του.

Χρήσεις του φυτού

  • Χρησιμοποιείται σε παρτέρια και μπορντούρες.
  • Χρησιμοποιείται ώς φυτό εδαφοκάλυψης.
  • Δημιουργία αντιθέσεων και διαφορετικών επιπέδων σε συνθέσεις παρτεριών με ανθοφόρα ή κωνοφόρα φυτά.
  • Δημιουργία χαμηλών φυτοφραχτών.
  • Κατάλληλο για φύτευση σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.
  • Κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές.

Εχθροί και Ασθένειες

Ο κονβόλβουλους είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε εχθρούς και ασθένειες. Σπάνια μπορεί να προσβληθεί από αφίδες (μελίγκρα) και από μύκητες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.