Σκεύολα ένα φυτό με παράξενα άνθη!

Λουλούδι Ανεμιστήρα, Μπλε

Η Σκεύολα (Scaevola aemula) ή μισό λουλούδι ανήκει στην οικογένεια Goodeniaceae. Το Scaevola σημαίνει “αριστερόχειρα” και το Aemula σημαίνει “να μιμηθεί”. Προέρχεται από τη Νότια Αυστραλία.

Περιγραφή του φυτού

Είναι ετήσιο φυτό, το μέγιστο ύψος του είναι 50 cm και το μήκος του φτάνει τα 60 cm. Το σχήμα του λουλουδιού είναι ασυνήθιστο. Το άνθος της έχει μόνο πέντε πέταλα (για αυτό το κοινό της όνομα είναι “μισό λουλούδι”) και κίτρινους στήμονες, τα λουλούδια μεγαλώνουν σε συστάδες γύρω από τους μίσχους, δημιουργώντας μια ασυμμετρία, η οποία κάνει το λουλούδι να μοιάζει με ανεμιστήρα. Τα χρώματα των ανθέων της είναι μωβ και άσπρο. Η περίοδος ανθοφορίας του διαρκεί από αρχές της Άνοιξης μέχρι τέλη του Φθινωπόρου.

Εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας του αποτελεί ιδανική επιλογή για:

Scewola, Λουλούδια, Scaevola Aemula

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά. Σε ηλιόλουστες θέσεις αναπτύσσεται καλύτερα και παράγει περισσότερα άνθη.

Πότισμα:

Η σκεύολα είναι ανθεκτική στην ξηρασία, επομένως ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι ξηρό.

Λίπανση:

Για να πετύχετε μεγάλη παραγωγή ανθοφορίας, λιπάνετε τα φυτά σας τακτικά χρησιμοποιώντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα ή ένα κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης. Το κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης προστίθεται στο έδαφος κατά τη φύτευση, ακολουθώντας τις συστάσεις δοσολογίας που αναφέρονται στη συσκευασία.

Τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπορεί να χρειάζονται πιο συχνή λίπανση για να έχουν καλύτερη εμφάνιση. Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε είτε το κοκκώδες λίπασμα σκορπιζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά είτε διαλύοντας το υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι.

Κλάδεμα:

Χρειάζεται να αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να διατηρούν τη ζωτικότητα τους και να έχουν παρατεταμένη ανθοφορία. Μέσα στο καλοκαίρι, όταν η πρώτη ανθοφορία έχει ολοκληρωθεί, κορυφολογούμε (κόβουμε την άκρη των βλαστών ανάμεσα από τα λουλούδια) την σκεύολα για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση, και να δημιουργήσουμε πιο πυκνά φυτά με πλούσια ανθοφορία.

Εχθροί και Ασθένειες

Η σκεύολα είναι ανθεκτική σε παράσιτα και ασθένειες. Τα περισσότερα προβλήματα σχετίζονται με λάθη που γίνονται στη φροντίδα της. Χρειάζεται προσοχή στο πότισμα για να αποφεύγεται η σήψη των ριζών της και ο μαρασμός των ανθέων.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.