Σπειραία ένας φυλλοβόλος θάμνος με εντυπωσιακή ανθοφορία

Υπέροχος Θαμνώδης Θάμνος, Ανθίζει, Λευκό

H Σπειραία (Spiraea prunifolia) ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, η οποία περιλαμβάνει περίπου 70-80 είδη. Προέρχεται από τις Βόρειες εύκρατες ζώνες της Ευρασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας. Το όνομα του φυτού προέρχεται από την ελληνική λέξη «σπείρα». Οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν στεφάνια από τα κλαδιά της, λόγω ευλυγισίας, για να διακοσμήσουν σπίτια και ναούς. 

Περιγραφή του φυτού

H σπειραία είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με τελικό ύψος τα 3 m. Τα φύλλα του είναι λεπτά, ανοιχτοπράσινα, ωοειδή. Το Φθινόπωρο τα φύλλα του παίρνουν καφεκόκκινες απόχρωσεις. Παρουσιάζει πολύ πλούσια ανθοφορία με άνθη μικρά, λευκού χρώματος και εκφύονται σε πυκνές ταξιανθίες. Η περίοδος της ανθοφορίας του αρχίζει τον Μάρτιο και διαρκεί έως το Μάιο.

Σπειραία, Spirea, Λουλούδια, Κήπος

Υπάρχουν και ποικιλίες με άνθη κόκκινου-φούξια χρώματος, οι οποίες φτάνουν σε χαμηλότερο ύψος και ανθίζουν πιο αργά την άνοιξη.

Μαγευτική Spiere, Spiraea Vanhouttei

Φροντίδα του φυτού

➢ Τοποθεσία: Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προυπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά. Σε ηλιόλουστες θέσεις αναπτύσσεται καλύτερα και παράγει περισσότερα άνθη.

➢ Πότισμα: Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά της.

➢ Λίπανση: Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Καλό είναι να γίνεται εφαρμογή ενός κοκκώδες λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης και στο τέλος του καλοκαιριού.

➢ Ανθεκτικότητα: Είναι ανθεκτική στο κρύο αντέχει μέχρι τους -25 °C. Ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα συνιστάται μετά το τέλος της ανθοφορίας. Kλαδεύουμε τους βλαστούς κατά το 1/3 – 1/2 του μήκους τους. Ένα πολύ δραστικό κλάδεμα θα έχει ως αποτέλεσμα την έντονη βλάστηση την επόμενη χρονιά, αλλά χωρίς ανθοφορία.

Χρήσεις του φυτού

Η σπειραία είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας του.

Χρησιμοποιείται:

  • για φύτευση παρτεριών,
  • για τη δημιουργία ανθισμένων νησίδων,
  • σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες,
  • για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών,
  • σε βραχόκηπους και
  • δημιουργούν όμορφες μπορντούρες, φυτοφράκτες, περιφράξεις.

Εχθροί και Ασθένειες

Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Σε σπάνιες περιπτώσεις προσβάλλεται από τα έντομα της μελίγκρας, αφίδες και τετράνυχο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.