Σάλβια ή όπως όλοι την ξέρουμε Φωτιά!

Η Σάλβια είναι το μεγαλύτερο γένος φυτών στην οικογένεια φασκόμηλου Lamiaceae, με σχεδόν 1000 είδη θάμνων, ποώδη πολυετή και ετήσια. Η σάλβια (Salvia splendens) ή κοινώς γνωστή ως “φωτιά” είναι μονοετής πόα που φτάνει σε ύψος τα 20 εκατοστά και σε πλάτος τα 15 εκατοστά. Το όνομα “φωτιά” οφείλεται στο σχήμα των ανθέων της. Μαζεμένα σε μπουκέτα τα άνθη της δημιουργούν μικρές φλόγες!! Κατάγεται από τη Νότια Αμερική.

Περιγραφή φυτού

Η σάλβια είναι χαμηλή πόα με συμπαγές σχήμα εξαιτίας του πλούσιου, έντονο πράσινου φυλλώματός της. Τα φύλλα της είναι καρδιόσχημα με έντονες νευρώσεις και οδοντωτές παρυφές. Τα άνθη της έχουν σωληνοειδές σχήμα και εκφύονται σε επάκριες ταξιανθίες, τα στάχυα. Το χρώμα τους ποικίλει, μπορεί να είναι έντονο κόκκινο, πορτοκαλί, μωβ, ροζ και δίχρωμο κόκκινο-λευκο. Η ανθοφορία της διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Ερυθρό Φασκόμηλο, Κόκκινα Λουλούδια

Φροντίδα φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά. Σε ηλιόλουστες θέσεις αναπτύσσεται καλύτερα και παράγει περισσότερα άνθη.

Πότισμα:

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά της. Ποτίζετε κάθε 3-4 ημέρες τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Λίπανση:

Για να πετύχετε μεγάλη παραγωγή ανθοφορίας, λιπάνετε τα φυτά σας τακτικά χρησιμοποιώντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ή ένα κοκκώδες λίπασμα. Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε είτε το κοκκώδες λίπασμα σκορπιζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά είτε διαλύοντας το υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι.

Ανθεκτικότητα:

Είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Αντέχει στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.

Κλάδεμα:

Χρειάζεται να αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να διατηρούν τη ζωτικότητα τους και να έχουν παρατεταμένη ανθοφορία. Κλαδεύουμε μόλις τελειώσει η ανθοφορία της.

Χρήσεις του φυτού

Η σάλβια είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία εξαιτίας του σχήματος και των έντονων χρωμάτων στα άνθη του.

Χρησιμοποιείται:

  • για φύτευση παρτεριών,
  • για τη δημιουργία ανθισμένων νησίδων,
  • σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες,
  • για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών,
  • σε βραχόκηπους,
  • σε παραθαλάσσιους κήπους.

Εχθροί και Ασθένειες

Οι πιο συχνοί εχθροί της σάλβιας είναι οι αφίδες (μελίγκρα και φυτόψειρα) και τα αλευρώδη. Σημαντικό είναι το λάθος που κάνουμε με το πότισμα της. Η υπερβολική υγρασία προκαλεί σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας, με αποτέλεσμα το μαρασμό και τελικά το σάπισμα του φυτού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.