Σενέκιο, το παχύφυτο με το γαλαζοπράσινο χρώμα.

shallow focus photography of green leafed tree

Το σενέκιο (Senecio mandraliscae) ή κοινώς γνωστό μπλε σενέκιο είναι ένας μικρός θάμνος που φτάνει σε ύψος 40 cm και πλάτος 60 έως 80 cm. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Προέρχεται από τη Νότια Αφρική.

Περιγραφή του φυτού

Είναι παχύφυτο με σαρκώδεις βλαστούς ανοιχτού γλαυκοπράσινου χρώματος. Αποτελείται από πολλά επιμήκη, κυλινδρικά φύλλα μήκους 8 έως 15 cm, πλάτους 1 cm και πάχους 1 cm. Τα φύλλα του έχουν πράσινο – γαλαζιογκρι χρώμα και κηρώδη υφή. Τα άνθη του είναι μικρά και λευκού χρώματος. Εκφύονται επάκρια των βλαστών σε όρθιες κορυμβοειδείς ταξιανθίες. Η ανθοφορία του διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.

Φροντίδα του φυτού

Τα παχύφυτα είναι πλέον ένα πολύ συνηθισμένο φυτό εσωτερικού χώρου και η φροντίδα τους είναι σημαντική. Το φυσικό περιβάλλον είναι σε άγονες, πετρώδεις τοποθεσίες. Ως εκ τούτου, θα αναπτυχθούν καλά σε πολύ φως, καλή αποστράγγιση, υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία.

Τοποθεσία

Ευδοκιμεί σε φωτεινές κι ηλιόλουστες θέσεις. Μια θέση με νότιο προσανατολισμό θα παρέχει καλό ηλιακό φως. Ωστόσο, προσέξτε να μην τα βάζετε σε άμεσο ηλιακό φως γιατί το έντονο φως μπορεί να κάνει τα φυτά να κιτρινίσουν.

Υπόστρωμα φύτευσης

Στο εμπόριο υπάρχουν υποστρώματα κατάλληλα για παχύφυτα και κάκτους. Αποτελούνται από τύρφη και άμμο. Το μείγμα αυτό παρέχει καλό αερισμό, άριστη αποστράγγιση και εφοδιασμό θρεπτικών στοιχείων.

Πότισμα

Ποτίζετε ανά 10-15 ημέρες την περίοδο που αναπτύσσονται (τέλος άνοιξης, καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου) και πολύ πιο αραιά τον χειμώνα. Το μυστικό είναι να αφήνετε πάντα το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.

Λίπανση

Η λίπανση πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο που αναπτύσσονται και να σταματά το χειμώνα. Στο εμπόριο υπάρχουν λιπάσματα ειδικά για κάκτους και παχύφυτα. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα που να περιέχει υψηλό ποσοστό καλίου, καθώς ενισχύει τις κυτταρικές δομές και την ανθεκτικότητα των φυτών στις ασθένειες.

Ανθεκτικότητα

Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -6 °C. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία.

Κλάδεμα

Χρειάζεται κλάδεμα μετά την ανθοφορία του ώστε να διατηρήσει το σχήμα και την ευρωστία του.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται εύκολα με μοσχεύματα.

Χρήσεις του φυτού

  • για μεικτές ξηροφυτικές μπορντούρες και παρτέρια,
  • για χαλικόκηπους,
  • σε γλάστρες και ζαρντινιέρες σε φωτεινά μπαλκόνια, αυλές και βεράντες,
  • σε συνθέσεις παχύφυτων ή κάκτων ως φυτό εσωτερικού χώρου,
  • χρησιμοποιείται ως ξηροφυτικό εδαφοκαλυπτικό σε μικρού μεγέθους εκτάσεις, καθώς και σε πρανή, τοιχία.

Εχθροί και Ασθένειες

Ο πιο συχνός εχθρός του σενέκιο είναι το λάθος που κάνουμε με το πότισμα του. Η υπερβολική υγρασία προκαλεί σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας, με αποτέλεσμα το μαρασμό και τελικά το σάπισμα του φυτού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.