Τούγια το αρωματικό ξύλο!

Το γένος Thuja ανήκει στην οικογένεια Cupressaceae στην οποία ταξινομούνται περίπου 140 είδη κωνοφόρων δένδρων και θάμνων. Περιλαμβάνει 5 είδη αειθαλών κωνοφόρων, τα οποία απαντούν αυτοφυή στη Βόρεια Αμερική και στην Ανατολική Ασία. Το όνομα του γένους προέρχεται από το ελληνικό “θούια” που σημαίνει αρωματικό ξύλο.

Περιγραφή του φυτού

Τα φύλλα είναι λεπιοειδή, πλατυσμένα, πιεσμένα πάνω στα κλαδιά και αναδίδουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Έχουν πράσινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία. Οι κώνοι αρχικά είναι πράσινοι και όρθιοι και όταν ωριμάζουν γίνονται καστανοί και κρεμάμενοι.

Τα είδη που προτιμώνται στην Ελλάδα είναι δύο:

  •  Thuja occidentalis (ή T. pyramidalis πυραμιδοειδής τούγια) και 
  • Thuja orientalis (σφαιρική τούγια)

Υπάρχει και νάνα ποικιλία με σφαιρική κόμη.

Thuje, Thuja, Υφή, Πρότυπο, Ιστορικό

Φροντίδα του φυτού

Συνθήκες ανάπτυξης

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών, χωρίς συγκεκριμένη οξύτητα αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριο πότισμα περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Αλλά χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού ανά 2-3 μέρες κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.

Λίπανση

Λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες σκεύασμα μία φορά στην αρχή της άνοιξης και μία στο τέλος του φθινοπώρου για τη διατήρηση της ευρρωστίας και βελτίωση της ανάπτυξης της.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι η σημαντικότερη φροντίδα της τούγιας, ώστε να διατηρείται το σχήμα και η συμπαγής εμφάνιση της κόμη. Καλό είναι να γίνεται ένα στις αρχές της άνοιξης και ένα στις αρχές του φθινοπώρου.

Οι νάνες ποικιλίες κλαδεύονται συχνότερα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ύψος και το σχήμα της κόμη.

Ανθεκτικότητα

Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Είναι ανθεκτικό φυτό στον αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Κατάλληλη επιλογή για φυτεύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Εχθροί και ασθένειες

Η τούγια είναι ανθεκτικό φυτό σε προσβολές ασθενειών και εντόμων. Ο πιο κοινός εχθρός της είναι η προσβολή από τα κοκκοειδή.

Σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται από την προσβολή του μύκητα, φυτόφθορα, όπου παρατηρείται η ξήρανση των φυτών που ξεκινάει από το εσωτερικό των κλαδιών προς τα έξω.

Χρήσεις της τούγια

  • Κατάλληλο φυτό για ψηλούς πυκνούς φράχτες.
  • Μεμονωμένες φυτεύσεις σε διάφορα σημεία του κήπου ή στο βραχόκηπο.
  • Δημιουργία αντιθέσεων και διαφορετικών επιπέδων σε συνθέσεις παρτεριών με ανθοφόρα φυτά.
  • Κατάλληλη για φύτευση σε γλάστρες.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.