Φορσύθια, η κίτρινη πινελιά στον κήπο!

Forsythia, Branches, Golden Lilac

Η Φορσύθια (Forsythia) είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια Oleaceae. Προέρχεται από την Ανατολική Ασιά. Ανθοφορεί νωρίς την άνοιξη πριν την έκπτυξη των φύλλων της. Πάνω στα κλαδιά της και σε όλο το μήκος τους εμφανίζονται αμέτρητα κίτρινα άνθη.

Το όνομά της το πήρε από τον William Forsyth (1737-1804), ένα Σκωτσέζο βοτανολόγο που ήταν ιδρυτικό μέλος της Royal Horticultural Society.

Περιγραφή

Η φορσύθια είναι ένας ανθοφόρος θάμνος που φτάνει τα 2,5 μέτρα ύψος. Η ανθοφορία της ξεκινάει γύρω στον Φεβρουάριο με Μάρτιο με άνθη έντονου κίτρινου χρώματος. Τα φύλλα της εμφανίζονται αργότερα. Είναι μακρόστενα με οδοντωτό περίγραμμα. Ο καρπός της είναι μια ξηρή κάψουλα που περιέχει αρκετούς φτερωτούς σπόρους. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία κι επιβιώνει στον παγετό και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-20°C).

Φροντίδα

➢ Τοποθεσία: Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά. Σε ηλιόλουστες θέσεις αναπτύσσεται καλύτερα και παράγει περισσότερα άνθη.

➢ Πότισμα: Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά της.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα συνιστάται μετά το τέλος της ανθοφορίας. Τα νεαρά φυτά δεν κλαδεύονται. Στα ενήλικα κλαδεύουμε τους βλαστούς κατά το 1/3 -1/2 του μήκους τους. Ένα πολύ δραστικό κλάδεμα θα έχει ως αποτέλεσμα την έντονη βλάστηση την επόμενη χρονιά, αλλά χωρίς ανθοφορία.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.