Απτένια, το ανθοφόρο κρεμαστό παχύφυτο!

Aptenia Cordifolia, Aptenia, Θάμνος

Η Απτένια (Aptenia cordifolia) είναι ένα αειθαλές, κρεμοκλαδές φυτό εδαφοκάλυψης και ανήκει στα παχύφυτα. Ανήκει στην οικογένεια Aizoaceae και προέρχεται από τη Νότια Αφρική. Είναι καλή πηγή γύρης για τις μέλισσες. Είναι γνωστό και ως baby sun rose. Αποκτά πολύ πυκνή έρπουσα ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 15-20 εκατοστά και πλάτος έως 60-70 εκατοστά. Τα μικρά του άνθη ανοίγουν την ημέρα και κλείνουν τη νύχτα.

Περιγραφή φυτού

Η απτένια έχει μικρά, έμμισχα, καρδιόσχημα φύλλα μήκους 3 – 5 εκ. με έντονο πράσινο χρώμα. Οι βλαστοί του είναι τετράγωνης διατομής. Η ανθοφορία του ξεκινάει από το τέλος της άνοιξης και διαρκεί όλο το καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο βγάζει μικρά ροζ – μωβ άνθη. Τα άνθη έχουν αστεροειδή μορφή με έντονο ροζ – φούξια χρώμα. Εμφανίζονται κατά μήκος των βλαστών κι έχουν διάμετρο περίπου 2 εκ.

Ζουμερός, Aptenia Cordifolia

Φροντίδα φυτού

➢ Έδαφος: Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών. Κατάλληλο για φυτεύσεις κοντά στη θάλασσα.

➢ Θέση: Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, ως παχύφυτο. Σε περιοχές με θερμό κλίμα μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκιά. Στις ημισκιερές θέσεις τα φύλλα του έχουν πιο ζωηρό πράσινο χρώμα.

➢ Πότισμα: Έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα, κυρίως στις θερμές εποχές. Παρουσιάζει αντοχή στην ξηρασία και είναι ιδανικό για ξηρές περιοχές και μη αρδευόμενος κήπους

Ασθένειες και εχθροί

Τα παχύφυτα προσβάλλονται από εχθρούς και ασθένειες. Οι πιο συχνοί εχθροί τους είναι αφίδες, κοκκοειδή, θρίπες, τετράνυχοι και σαλιγκάρια, ενώ προσβάλλονται συχνά και από μύκητες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.