Κέδρος μια εντυπωσιακή μπλε πινελιά στον κήπο!

Κωνοφόρο, Κέδρου, Βελόνες, Παρακέντηση

Ο Κέδρος του Άτλαντα (Cedrus atlantica “Glauca”) είναι αειθαλές, ψηλό δέντρο με πυραμιδοειδή κόμη, αργής ανάπτυξης με τελικό ύψος πάνω από 30m.

Περιγραφή του φυτού

Οι βελόνες του είναι κοντές γαλαζοπράσινες με σπειροειδή διάταξη σε πυκνές δέσμες. Τα άνθη του είναι μονογενή. Τα αρσενικά άνθη του φύονται σε όρθιους κυλινδρικούς ιούλους ενώ τα θηλυκά είναι κοκκινωπά, ωοειδή. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι το Σεπτέμβριο. Οι κώνοι είναι όρθιοι, κυλινδρικοί, ανοιχτοκαστανοί με κορυφή επίπεδη ή βυθισμένη. Για να φτάσει το πλήρες του μέγεθος θα χρειαστεί από 20 μέχρι και 50 χρόνια.

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία 

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών, χωρίς συγκεκριμένη οξύτητα αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Πότισμα 

Χρειάζεται μέτριο πότισμα και μεγαλύτερες ποσότητες νερού κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.

Ανθεκτικότητα

Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -20°C. Προσαρμόζεται καλά και σε συνθήκες ξηρασίας. Είναι ανθεκτικό φυτό στον αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Κατάλληλη επιλογή για φυτεύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα

Δεν χρειάζεται κλάδεμα. Μπορεί να εφαρμοστεί κλάδεμα διαμόρφωσης ώστε να διατηρείται το σχήμα και η συμπαγής εμφάνιση της κόμη.

Εχθροί και Ασθένειες

Το κύριο έντομο που προσβάλει τον Κέδρο Ατλάντικα είναι η αφίδα, χωρίς να του προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα.

Χρήσεις του φυτού

Ο κέδρος Ατλάντικα αποτελεί ιδανική επιλογή για:

  • Μεμονωμένες φυτεύσεις σε διάφορα σημεία του κήπου ή στο βραχόκηπο.
  • Δημιουργία αντιθέσεων και διαφορετικών επιπέδων σε συνθέσεις παρτεριών με ανθοφόρα φυτά.
  • Κατάλληλος για φύτευση σε γλάστρες.
  • Facebook
    Twitter
    Pinterest
    Email
    Print
    • Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
    • Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
    • Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

    Εγγραφείτε στο newsletter μας.