Γαριδάκι, ένας εντυπωσιακός αειθαλής θάμνος!

Θάμνος, Γαρίδες-Justizie

Το Γαριδάκι ή αλλιώς Βελοπερόνη (Beloperone guttata/Justicia brandegeeana) είναι ένας αειθαλής θάμνος της οικογένειας των ακανθών (Acanthaceae). Προέρχεται από το Μεξικό. Πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό βοτανολόγο Townshend Stith Brandegee (1843–1925). Το τελικό του ύψος φτάνει το 1 μέτρο, ενώ το πλάτος του τα 60–90 εκατοστά. Τα κρεμαστά φύλλα του σε χρώμα κεραμιδί, κίτρινο ή κόκκινο θυμίζουν πραγματικά γαρίδες.

Περιγραφή φυτού

Τα φύλλα του είναι ωοειδή με χρώμα ανοιχτού πράσινο και προς το τέλος του βλαστού τα βράκτια φύλλα του μεταχρωματίζονται σε κεραμιδί, κίτρινο ή κόκκινο. Τα άνθη του αναδύονται από τα βράκτια φύλλα και είναι μακριά, λεπτά και λευκά με στίγματα καφέ που πέφτουν γρήγορα. Η ανθοφορία του ξεκινάει από την άνοιξη μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου. Είναι ένα ανθεκτικό φυτό, αφού αντέχει στα κρύα του χειμώνα.

Φροντίδα φυτού

➢ Τοποθεσία: Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλα τα εδάφη, προτιμά τα εδάφη αμμώδη ή αργιλώδη με καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ημισκιερές ως ηλιόλουστες θέσεις.

➢ Πότισμα: Απαιτεί συχνό πότισμα από την άνοιξη και μέχρι το φθινόπωρο.

➢ Κλάδεμα: Χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης κατά το τέλος του χειμώνα/αρχές άνοιξης. Αν τα κλαδιά μείνουν ακλάδευτα, θα κρεμάσουν προς το έδαφος.

➢ Λίπανση: Απαιτεί τακτική λίπανση με λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, ειδικά κατά την περίοδο της ανθοφορίας του.

➢ Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των ριζών ή με μόσχευμα βλαστών την άνοιξη.

Ασθένειες και εχθροί

Το γαριδάκι προσβάλλεται συχνά από αφίδες και νηματώδεις. Προσβάλλεται σπάνια κι από μύκητες, οι οποίοι προκαλούν σήψη των ριζών. Σύμπτωμα είναι οι νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα του. Αν η προσβολή δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, κινδυνεύει να χαθεί το φυτό.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.