Βυσσινιά, το οπωροφόρο με τους υπόξινους καρπούς!

Κεράσια, Βύσσινα, Βύσσινο, Καρπός

Η Βυσσινιά (Prunus avium) είναι δένδρο φυλλοβόλο, οπωροφόρο, μικρού μεγέθους με βλάστηση πλαγιόκλαδη. Σχηματίζει πολλές παραφυάδες. Οι σκουροκόκκινοι καρποί χρησιμοποιούνται και στην ζαχαροπλαστική. Είναι ανθεκτικό στο ψύχος και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το δέντρο έρχεται σε παραγωγή από το 3ο-4ο έτος της ηλικίας του και η παραγωγή είναι αξιόλογη έως και το 30ο έτος. Είναι αυτογόνιμο δέντρο και οι καρποί του ωριμάζουν μετά τα μέσα Ιουνίου.

Περιγραφή φυτού

Τα φύλλα της είναι ωοειδή, στιλπνά, με οδοντωτή περιφέρεια και έντονες νευρώσεις με έντονο πράσινο χρώμα. Ανθοφορεί την άνοιξη λίγο πριν την έκπτυξη των φύλλων ή παράλληλα με αυτή (Φεβρουάριος-Μάρτιος). Τα άνθη της είναι λευκά ή ρόδινα, όπως και της κερασιάς. Παράγει εδώδιμους, σφαιρικούς καρπούς σε χρώμα βαθυκόκκινο, με τραγανή υφή και υπόξινη γεύση. Τα βύσσινα περιέχουν περισσότερα οξέα (κιτρικό και μηλικό) από τα κεράσια, γι’ αυτό είναι υπόξινα και ονομάζονται και οξυκέρασα.

Βύσσινο, Δέντρο, Φύση, Καλοκαίρι, Άνοιξη

Φροντίδα φυτού

➢ Κλιματικές συνθήκες: Παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες απ’ την κερασιά, όπως και στις υψηλές θερμοκρασίες. Έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ψύχος για τη διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών της (600-1400 ώρες ψύχους κάτω από 7°C).

➢ Εδαφικές συνθήκες: Προτιμά τα αμμοπηλώση εδάφη με καλή αποστράγγιση. Δεν ευδοκιμεί σε ρηχά, ξηρά και ασβεστούχα εδάφη με πολλή υγρασία.

➢ Κλάδεμα: Το χειμερινό κλάδεμα, κατά τα πρώτα χρόνια είναι κυρίως κλάδεμα διαμόρφωσης του σχήματος. Όταν τα δένδρα μεγαλώσουν, χρειάζονται ελαφρό κλάδεμα για επίτευξη ποιοτικότερης παραγωγής.

➢ Πότισμα: Χρειάζεται τακτικά ποτίσματα ώστε το χώμα της να μην στεγνώνει. Ευδοκιμεί σε δροσερά εδάφη που να διατηρούν υγρασία και κατά το καλοκαίρι ή να μπορούν να ποτίζονται.

Κεράσια, Βύσσινα, Κερασιά, Καρπός

Εχθροί και Ασθένειες

Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν την βυσσινιά είναι η καρπόκαψα, που δημιουργεί στοές στον καρπό, ο τετράνυχος, που απομυζεί τους χυμούς από τα φύλλα και ο υπονομευτής.

Οι μυκητιάσεις προσβάλλουν συχνά την βυσσινιά και προκαλούν σάπισμα στους καρπούς και ξήρανση των δέντρων. Μολύνσεις στα δέντρα μπορεί να προκαλέσει και το βακτήριο Pseudomonas sp.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.