Μιγκέ, το φυτό με το ασυναγώνιστο άρωμα!

white and pink flower bud in macro lens photography

Το μιγκέ (Convallaria majalis) γνωστό και ως «Δάκρυ της Παναγιάς» ή «Κρίνο της Κοιλάδας» είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό που πολλαπλασιάζεται με ριζώματα. Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη εμφάνισή του και το μοναδικό του άρωμα. Τα άνθη του θεωρούνται ως σύμβολο ευτυχίας γι’αυτό και συχνά το συναντάμε σε νυφικά μπουκέτα. Το όνομά του είναι γαλλικό (muguet) και στη Γαλλία την Πρωτομαγία προσφέρεται ως σύμβολο καλής τύχης και στοργής.

Περιγραφή

Είναι ένα φυτό με πλατιά και λογχοειδή φύλλα και άνθη λευκά (σπάνια ροζ) ενωμένα στη βάση τους σχηματίζοντας καμπανούλες. Η ανθοφορία ξεκινάει στα τέλη της άνοιξης. Την ανθοφορία ακολουθεί η παραγωγή κόκκινων καρπών σε σφαιρικό σχήμα.

Κρίνος Της Κοιλάδας, Convallaria Majalis

Φροντίδα

  • Προτιμά τα γόνιμα, υγρά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
  • Η φύτευση σε γλάστρα θα πρέπει να συνοδεύεται από τακτικές προσθήκες λιπάσματος για πλούσια ανθοφορία.
  • Προτιμά σκιερές ή ημισκιερές θέσεις.
  • Έχει μέτριες απαιτήσεις σε ποτίσματα.
  • Παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στο ψύχος.
Κρίνος Της Κοιλάδας, Ενδέχεται, Άνοιξη

Χρήσεις

Άρωμα: Το 1956 η γαλλική εταιρεία Dior παρήγαγε ένα άρωμα που προσομοιώνει το άρωμα του μιγκέ, το οποίο ήταν το αγαπημένο λουλούδι του Christian Dior. Το Diorissimo σχεδιάστηκε από τον Edmond Roudnitska.

Ανθοδέσμες: Το μιγκέ χρησιμοποιείται σε νυφικές ανθοδέσμες. Με την ιδιαίτερη εμφάνιση και το πλούσιο άρωμά του αποτελεί μία από τις επιλογές για μία ονειρεμένη και αξέχαστη ανθοδέσμη.

Γιατροσόφια: Το μιγκέ έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική για αιώνες. Λέγεται ότι “παρηγορεί την καρδιά και δυναμώνει τη μνήμη”. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι το μιγκέ έχει αποτελεσματικές φαρμακευτικές χρήσεις για τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.