Αλοκάσια, το φυτό “αυτιά ελέφαντα”!

Μητρική Lily, Cunjevoi

Η αλοκάσια (Alocasia sp.) είναι ένα ιδιαίτερο εξωτικό και τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου. Προέρχεται από την Νοτιανατολική Ασία. Υπάρχουν αρκετά είδη στην Eλλάδα, όπως η Alocasia zebrina, η Alocasia cucullata, η Alocasia stingray και η Alocasia macrorrhizos. Λόγω του ιδιαίτερου φυλλώματός της είναι γνωστή και ως αυτιά ελέφαντα.

Περιγραφή

Έχει μεγάλα, εντυπωσιακά φύλλα που έχουν σχήμα όπως τα αυτιά του ελέφαντα με σκούρο πράσινο χρώμα. Είναι γυαλιστερά με έντονες φλέβες που φύονται πάνω σε ψηλά πράσινα στελέχη. Παρουσιάζει αργή ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 m.

Φύλλο, Πράσινος, Τροπικό Δάσος, Άγριος

Φροντίδα

➢ Τοποθεσία

Η αλοκάσια προτιμά φωτεινές κι ηλιόλουστες θέσεις, αποφεύγοντας πάντα την απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο. Οι σκιερές θέσεις προκαλούν το θάμπωμα των φύλλων της, όπως και οι θέσεις κοντά στε θερμαντικές πηγές.

➢ Πότισμα

Το πότισμά της πρέπει να γίνεται με μέτρια συχνότητα, ελέγχοντας πρώτα αν το χώμα στη γλάστρα είναι στεγνό. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να ψεκάζονται τα φύλλα με νερό για να διατηρείται η υγρασία και να αποφεύγεται η ξήρανση τους.

➢ Λίπανση

Για τη διατήρηση του πλούσιου φυλλώματός της χρειάζεται μηνιαίως εφαρμογή λιπάσματος κατά τους μήνες του φθινοπώρου και της άνοιξης. Ιδανικό σκεύασμα είναι το υδατοδιαλυτό λίπασμα για πράσινα φυτά.

green-leafed plant

Ασθένειες και εχθροί

Η αλοκάσια προσβάλλεται από τετράνυχο και ψείρα. Για την αντιμετώπισή τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα που θα σας προτείνει γεωπόνος.

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε μυκητολογικές προσβολές και σάπισμα των ριζών.

TIPS:

Ιδανικό είναι το συχνό σκούπισμα των φύλλων με ένα νωπό πανί ώστε να καθαρίζονται από τη σκόνη. Ακόμα, βοηθά το φυτό να αναπνέει καλύτερα και να παρουσιάζει ανάπτυξη.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.