Καλλιεργήστε κουνουπίδι!

Κουνουπίδι, Λαχανικά, Φαγητό, Βιταμίνες

Το κουνουπίδι (Brassica oleracea var. botrytis) ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών. Προέρχεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και καλλιεργείται κυρίως στη Μεσόγειο και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού. Η αρχική ανάπτυξη του φυτού μοιάζει με του λάχανου σχηματίζοντας έναν κεντρικό βλαστό με μία ροζέτα φύλλων. Στη συνέχεια δημιουργείται η ανθοκεφαλή του φυτού που είναι και το εδώδιμο τμήμα του.

Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C και Α, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο. Έχει πολύ λίγες θερμίδες (23 kcal στα 100 gr).

Ενέργεια (kcal /kJ)23kcal/ 107kJ
Υδατάνθρακες4.1gr
Σάκχαρα1gr
Φυτικές ίνες2,7gr
Πρωτεϊνες1,8gr
Λιπαρά0.4gr
Θειαμίνη (Βιτ Β1)0,04mg
Ριβοφλαβίνη (Βιτ Β2)0,05mg
Νιασίνη (Βιτ. Β3)0,41mg
Βιταμίνη Β60,17mg
Φολικό οξύ44μg
Βιταμίνη C44.3mg
Ασβέστιο16mg
Σίδηρος0,33mg
Μαγνήσιο9mg
Φώσφορος32mg
Κάλιο142mg
Ψευδάργυρος0,18mg
Πίνακας. Διατροφική αξία ανά 100 γρ. κουνουπιδιού

Έδαφος

Χρειάζεται γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία με καλή αποστράγγιση. Το κουνουπίδι είναι ευαίσθητο στην έλλειψη βορίου και ασβεστίου. Η έλλειψη βορίου προκαλεί τη δημιουργία κούφιων βλαστών αρχικά και αργότερα στην επιφάνεια της κεφαλής εμφανίζονται καφέ κηλίδες. Στον κούφιο βλαστό μπορεί να αναπτυχθεί και δευτερογενής βακτηριακή σήψη. Η έλλειψη ασβεστίου προκαλεί νέκρωση των άκρων των φύλλων.

Σπορά – Μεταφύτευση

Από σπόρους σε σπορείο: Η θερμοκρασία βλάστησης των σπόρων κουνουπιδιού είναι μεταξύ 7 και 29 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετήστε τους σπόρους σε βάθος περίπου μισού εκατοστού και οι σπόροι θα βλαστήσουν μετά από 4 με 7 ημέρες.

Από σπόρο στο έδαφος: Μπορείτε να τοποθετήσετε 3 – 4 σπόρους σε βάθος περίπου μισού εκατοστού ανά 45 – 60 εκ.
Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο πιο ισχυρά θα είναι τα φυτά λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.

Τα σπορόφυτα κουνουπιδιού είναι έτοιμα για μεταφύτευση όταν αποκτήσουν 4 -8 φύλλα. περίπου 5 – 9 εβδομάδες μετά τη σπορά. Απόσταση φύτευσης επί της γραμμής 30 – 60 εκ. Απόσταση μεταξύ των γραμμών 60 – 90 εκ.

Η καλλιέργεια του κουνουπιδιού γίνεται σε 2 περιόδους:

Πρώιμη καλλιέργεια: Σπορά από Μάιο – Ιούνιο

Όψιμη καλλιέργεια: Σπορά από Αύγουστο – Σεπτέμβριο

Κουνουπίδι, Σπορόφυτο, Κηπουρική

Πότισμα

Τα σπορόφυτα χρειάζονται συχνό ποτίσμα, ώστε να ριζώσουν καλά. Είναι προτιμότερη η στάγδην άρδευση, για να μη βρέχονται τα φύλλα. Θα πρέπει να διατηρείται ομοιόμορφη υγρασία στο έδαφος καθ’όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας. Οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται όσο προχωράει η ανάπτυξη των φυτών.

Συγκομιδή

Τα κουνουπίδια συλλέγονται όταν έχουν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος. Καλό είναι να μην παραμένουν στο φυτό αφού μεγαλώσουν αρκετά, γιατί αλλοιώνεται το λευκό τους χρώμα και μειώνεται η συνεκτικότητά τους. Κόβονται από το φυτό μαζί με ορισμένα φύλλα για προστασία.

TIP:

Όταν εκτίθενται για μεγάλο διάστημα σε ήλιο, βροχή ή χαλάζι υποβαθμίζεται η ποιότητά τους και αποκτούν πράσινο χρώμα, λόγω της χλωροφύλλης. Καλό είναι τα εξωτερικά μεγάλα φύλλα του κουνουπιδιού να γυρίζουν προς τα μέσα για να το προστατεύουν και να δένονται με ένα λάστιχο για να παραμένουν σταθερά.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.