Το Μπουγαρίνι ή αλλιώς ίασμος ο αραβικός ( jasminum sambac ) είναι ένα είδος γιασεμιού και ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών. Η χώρα προέλευσής του είναι η Ινδία. Είναι ένα αναρριχώμενο, αειθαλές είδος γιασεμιού που φτάνει σε ύψος τα 3 μέτρα. Ξεχωρίζει για το έντονο και μεθυστικό άρωμα των ανθέων του.
Περιγραφή
Τα φύλλα του είναι μεγάλα, γυαλιστερά, στρογγυλά με νευρώσεις. Τα κλαδιά του σχηματίζουν πολλές γωνίες. Τα άνθη του είναι λευκά και βγαίνουν πολλά μαζί δημιουργώντας εντυπωσιακές ταξιανθίες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του φυτού είναι το μοναδικό κι εξωτικό άρωμα των ανθέων του που μένει αξέχαστο. Η περίοδος της ανθοφορίας του διαρκεί 6 μήνες, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Φροντίδα
Το μπουγαρίνι φυτεύεται στο έδαφος, αλλά και σε γλάστρα. Αντέχει σε όλους τους τύπους εδαφών, όμως αν είναι σε γλάστρα χρειάζεται μείγμα χώματος με καλή αποστράγγιση. Προτιμά τις φωτεινές κι ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και είναι ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό. Χρειάζεται μέτριο πότισμα, όταν στεγνώνει το χώμα του. Το κλάδεμα γίνεται μετά το φθινόπωρο κι αφού έχει περάσει η περίοδος της ανθοφορίας του φυτού. Τότε αφαιρούνται τα παλιά και γερασμένα φύλλα και άνθη. Πριν την ανθοφορία, νωρίς την άνοιξη γίνεται δραστικό κλάδεμα για να ελέγξουμε το μέγεθος και το σχήμα του φυτού.
Χρήσεις
Το αιθέριο έλαιο του γιασεμιού, γνωστό και ως ιασμέλαιο, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό σχεδόν όλων των αρωμάτων. Περιέχει λινολικό οξύ, γερανιόλη, βενζυλικό οξύ, ευγενόλη, τερπινεόλη και λιναλοόλη. Πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή ιασμελαίου είναι η Γαλλία κι ακολουθούν η Κίνα, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα.
Ασθένεις και εχθροί
Το μπουγαρίνι προσβάλλεται από αφίδες οι οποίες μολύνουν τα φύλλα με τα μελιτώδη εκκρίματά τους. Η προσβολη από αφίδες συνήθως συνοδεύεται και από μυρμήγκια τα οποία ανεβαίνουν στους βλαστούς του για να πάρουν τα μελιτώδη εκκρίματα των αφίδων. Επιπλέον, προσβάλλεται συχνά και από τετράνυχο. Τότε παρατηρείται μάρανση των νέων φύλλων και των ανθέων. Για την αντιμετώπισή τους μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα γεωπονικό κατάστημα και να προμηθευτείτε το κατάλληλο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα.