Ανθούριο: Το τροπικό φυτό με τα εντυπωσιακά άνθη!

red flower in tilt shift lens

Περιγραφή φυτού

Το Ανθούριο (Anthurium sp.) γνωστό και ως «Γλώσσα του διαβόλου» είναι ένα τροπικό και πολυετές φυτό. Ανήκει στην οικογένεια των Αροΐδών, η οποία αποτελείται από 700 είδη, όπως το φιλόδενδρο, η Ντιφενμπάχια, το σπαθίφυλλο και άλλα. Προέρχεται από την Λατινική Αμερική.

Έχει γυαλιστερά, μεγάλα και πλατιά πράσινα φύλλα. Τα άνθη του έχουν σχήμα καρδιάς και το χρώμα τους ποικίλει (κόκκινα, ροζ και λευκά). Η περίοδος της ανθοφορίας του ξεκινάει την άνοιξη και τελειώνει το καλοκαίρι και μπορεί να παρατείνεται εάν το φυτό δέχεται επαρκές φως.

Anthurium flowers Close-up of multicolored anthurium flowers. anthurium white stock pictures, royalty-free photos & images

Φροντίδα φυτού

Το ανθούριο είναι ένα φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις τόσο στο πότισμα όσο και στην λίπανση. Κατά το χειμώνα χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα και το καλοκαίρι περίπου κάθε 5 μέρες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να ψεκάζονται τα φύλλα με νερό για να διατηρείτε η υγρασία και να αποφεύγεται η ξήρανση τους. Η λίπανση του γίνεται μια φορά το μήνα κατά την περίοδο φθινόπωρο με άνοιξη. Ιδανικό σκεύασμα είναι το υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.

The breeding of indoor plants. Female gardener keeps anthurium flower. Anthurium flowers, close-up. Breeding plants. anthurium stock pictures, royalty-free photos & images

Tip:

Ιδανικό είναι το συχνό σκούπισμα των φύλλων με ένα νωπό πανί ώστε να καθαρίζονται από τη σκόνη. Ακόμα, βοηθά το φυτό να αναπνέει καλύτερα και να παρουσιάζει ανάπτυξη.

Εχθροί και ασθένειες

Anthurium flower close up Anthurium flower with ant , macro anthurium insects stock pictures, royalty-free photos & images

Τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζονται είναι:

  • Οι πιθανοί εχθροί του είναι η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι θρίπες. Ενώ το υπερβολικό πότισμα ευνοεί την εμφάνιση των μυκήτων με αποτέλεσμα το σάπισμα των ριζών και τέλος το μαρασμό του φυτού.
  • Το πιο συχνό πρόβλημα είναι το μαύρισμα των φύλλων εξαιτίας της άμεσης επαφής με το ηλιακό φως.
  • Η παρουσία των κίτρινων φύλλων οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες και το υπερβολικό πότισμα.

Χρήσεις φυτού

Το ανθούριο είναι φυτό εσωτερικού χώρου, προτιμά φωτεινές θέσεις με έμμεσο φως και με μεγάλη σχετική υγρασία. Να αποφεύγονται οι σκιερές θέσεις διότι προκαλούν κιτρίνισμα στα φύλλα και καθυστερεί η άνθιση του. Η ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 19 – 25 °C ενώ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες  χάνει την ευρωστία του.

Dog sits next to a beautiful antharium flower in white background. Concept of pets and plants or allergy to domestic animals or flowers anthurium diseaces stock pictures, royalty-free photos & images

Προσοχή!!! Το ανθούριο είναι τοξικό φυτό για τις γάτες και τους σκύλους, διότι στους ιστούς των φύλλων του περιέχει κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου. Σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να προκληθεί ισχυρή αίσθηση καψίματος και ερεθισμός του δέρματος.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.