Αλμυρίκι, ιδανικό για παραθαλάσσιους κήπους!

Tropical beach with tamarisk and turquoise water in Istron, Crete, Greece Tropical beach with tamarisk and turquoise water in Istron, Crete, Greece tamarix tree stock pictures, royalty-free photos & images

Tο Αλμυρίκι ή αρμυρίκι (Tamarix) είναι ένα δέντρο που συναντάται αυτοφυές σε όλη τη Μεσόγειο, συνήθως σε παραθαλάσσιες περιοχές. Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα. Είναι ένα φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους κι αυτό το κάνει ιδανική επιλογή για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Tamarix gallica Tamarix gallica in bloom tamarix gallica tree stock pictures, royalty-free photos & images

Περιγραφή

Ο φλοιός του είναι λείος και κοκκινωπός στα νεότερα φυτά και καθώς μεγαλώνει μεταχρωματίζεται σε πιο σκούρες καφέ αποχρώσεις. Τα κλαδιά του είναι λεπτά με πολυάριθμα μικρά, γκριζοπράσινα, λεπιοειδή φύλλα που μοιάζουν με βελόνες. Τα άνθη του είναι μικροσκοπικά, λευκά ή ρόδινα, σε ταξιανθία βότρυς. Έχει δυνατό ριζικό σύστημα και οι ρίζες του διακλαδώνονται φθάνοντας σε μεγάλο βάθος.

Tamarisk tree close up Tamarisk tree at Gouves Beach Evia tamarix tree stock pictures, royalty-free photos & images

Φροντίδα

Το αλμυρίκι αναπτύσσεται σε αλατούχα, αμμώδη και φτωχά εδάφη. Έχει μεγάλη αντοχή στη έλλειψη νερού, γιατί τα φύλλα του είναι πολύ μικρά και δε χάνουν την υγρασία τους όταν το φυτό διαπνέει. Είναι ανθεκτικό στα σταγονίδια της θάλασσας καθώς ο ψεκασμός με θαλασσινό νερό ευνοεί και στους ισχυρούς παράκτιους και θαλασσινούς ανέμους. Για τη διατήρηση του σχήματός του, πρέπει να κλαδεύεται ελαφρά την άνοιξη και πιο δραστικά τον χειμώνα.

Χρήσεις

Είναι ένα φυτό κατάλληλο για φυτοφράχτες και ανεμοφράχτες σε παραθαλάσσιες περιοχές, διότι οι ρίζες του αναπτύσσονται βαθιά στο έδαφος και σας προσφέρει προστασία από δυνατούς ανέμους.

Το ξύλο του δέντρου χρησιμοποιείται ως καύσιμο, αλλά και για την κατασκευή σχοινιών.

Σημαντική είναι η μελισσοκομική τους σημασία, καθώς προσφέρουν γύρη στις μέλισσες σε περιοχές όπου τα άλλα άνθη σπανίζουν.

Ασθένειες και εχθροί

Το αλμυρίκι δεν έχει ιδιαίτερους εχθρούς και σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες.

Sandy beach with tamarisk, tamarix or salt cedar tree. Blue sky background. Greek island sandy beach with shade from a yellow blooming tree at seaside sunny day. Summer destination Greece. Where clear blue sky meets blue calm sea tamarix tree stock pictures, royalty-free photos & images

Tip

Μέσω της διαπνοής, το αλμυρίκι απορρίπτει τα περιττά άλατα από τα φύλλα του. Όμως τα άλατα αυτά εναποτίθενται στο έδαφος σε μεγάλες συγκεντρώσεις, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ακατάλληλο για την ευδοκίμηση άλλων φυτικών ειδών.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.