Ιδιότητες των αιθερίων ελαίων!

512b44d6-d65e-41e7-a514-3b4dcfcaf3a4
Τα αιθέρια έλαια – πτητικά έλαια, έχουν φυτική προέλευση και χαρακτηρίζονται από διακριτική μυρωδιά και κάποιο μέτρο αντίδρασης ως προς την υδρόλυση. Τα μέρη του φυτού στα οποία συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο τα αιθέρια έλαια είναι ειδικά κύτταρα, που λειτουργούν ως φυσικοί αποθηκευτικοί χώροι για το φυτό και ονομάζονται ελαιογόνοι αδένες. Μπορούνε να βρίσκονται λοιπόν, σε σπόρους, λουλούδια, ρίζες, φύλλα και άλλα μέρη των φυτών. Εκτιμάται ότι στην γη υπάρχουν 10.000 αρωματικά φυτά που περιέχουν αιθέρια έλαια και περίπου 500 από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από την βιομηχανία για την εξαγωγή αιθέριων ελαίων.
da376248-38ee-4b0c-89bf-93f8acd27f0f

Οι φυσικές χημικές ουσίες που περιέχουν τα αιθέρια έλαια αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του σώματος παρέχοντας θεραπευτικές δράσεις. Κάθε αιθέριο έλαιο περιέχει τα συστατικά του φυτού σε υψηλή συγκέντρωση, γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται προσοχή κατά τη χρήση τους. Πάντα πρέπει να αναμιγνύονται με βασικό λάδι ή νερό πριν από κάθε χρήση τους.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο γνωστά αιθέρια έλαια καθώς και οι ιδιότητές τους:

  • Ευκάλυπτος

Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για το άσθμα, το βήχα, το συνάχι, την ιγμορίτιδα, τη φαρυγγίτιδα, τη βρογχίτιδα, τις μολύνσεις του δέρματος, τους ρευματισμούς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Χαμομήλι

Χρησιμοποιέιται σε ερεθισμένο δέρμα, εξανθήματα, εκζέματα και για τη ξηηρότητα.

  • Ρίγανη

Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία κυρίως για να καταπολεμήσουμε αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, βρογχίτιδα και βήχα. Είναι επίσης γνωστή η ισχυρή αντιϊική, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιπαρασιτική δράση του.

  • Λεβάντα:

Xρησιμοποιείται για χαλάρωση, μείωση του άγχους και του στρες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αυπνίες, για τη φροντίδα του δέρματος σε κοψίματα και πληγές, για πονοκέφαλο, έλκος, ακμή, δερματίτιδα και φλεγμονές.

00c3cb36-c59c-48cc-b70f-126b146acd42
  • Τριαντάφυλλο

Χρησιμοποιείται για ενυδάτωση, αντιγήρανση και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Επίσης χρησιμοποιείται για περιπτώσεις άσθματος, βρογχίτιδας, γυναικολογικών και δερματικών προβλημάτων, ένταση, κατάθλιψη, ναυτία, πονοκεφάλους, προβλήματα στομάχου και ήπαρ.

  • Τεϊόδεντρο

Χρησιμοποιείται σε εξωτερικές λοιμώξεις που προέρχονται από πληγές του δέρματος και κατά της ακμής. Επιπλέον, αποτελεί ένα άριστο αντισηπτικό στην επούλωση των πληγών. Είναι εξίσου αποτελεσματικό κατά των μυκητιάσεων καθώς αναστέλλει την ανάπτυξη των μυκήτων.

  • Έστραγκον

Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ρευματισμών και της αθρίτιδας (όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό λαδιών για μασάζ). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει διπλή δράση – βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος τοπικά και συμβάλει στην αποβολή των τοξινών από τους ιστούς.

Η συνιστώμενη δόση τνω αιθέριων ελαίων διαφέρει ανάλογα με το αιθέριο έλαιο. Γενικά 1-2 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο διαλυμένη σε μια κουταλιά ελαίου ή νερού.

Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.