Κρίταμο, καλοκαιρινό αρωματικό βότανο.

4d91564a-9239-48f2-b5e2-44d79cd0eded

Περιγραφή φυτού

Το κρίταμο ονομάζεται και κρίταμον το παράλιον ή κρίτανο,  ή αρμίρα, ή κράμο. Επίσης, λόγω της ομοιότητας των σπόρων του με αυτών του κριθαριού οι Αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν κρίθμον. Συναντάται σε βραχώδεις, παραθαλάσσιες περιοχές, απόκρημνους βράχους ή αμμώδεις εκτάσεις και πολλές φορές είναι δύσκολη η συλλογή του. Είναι φυτό πολυετές και παχύ. Το χρώμα των βλαστών και των φύλλων είναι κυανοπράσινο. Τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα που βγαίνουν σε σκιάδια με 8-36 ακτίνες. Έχει πολύ στιλπνά φύλλα και υπόλευκα, παχιά σαν της γλιστρίδας αλλά πιο επιμήκη και λογχοειδή. Περιέχουν αιθέρια έλαια, βιταμίνες, άλατα και ιώδιο και  έχουν πλούσια και έντονη αρωματική γεύση.

Ποια μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται;

Το κρίταμο ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Τα φύλλα του συλλέγονται πριν από την άνθηση, από Απρίλιο έως Ιούνιο. Χρησιμοποιούμε τα φύλλα και τους σπόρους του φυτού. Οι σπόροι του φυτού ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.

17c80b96-6cba-4818-8f03-59217d9a07d1

Χρήσεις του κρίταμου στην κουζίνα

Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του κρίταμου τρώγονται και διαθέτουν μια χαρακτηριστική πικρή και υφάλμυρη γεύση. Αφούτου συλλεχθούν, διατηρούνται στην άλμη, καθώς χρησιμοποιούνται στις σαλάτες ως άρτυμα στη χωριάτικη σαλάτα αλλά και σαν συνοδευτικό ψαριών και κρεάτων. Οι βλαστοί και τα άνθη του κρίταμου τηγανίζονται και γίνονται ομελέτες, ενώ τα φύλλα και οι σπόροι του μπορούν να παρασκευαστούν σε αρωματικό τουρσί. Τέλος, από το κρίταμο μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα εξαιρετικό καρύκευμα αλατιού, αν το αποξηράνουμε και το τρίψουμε.

Άλλες χρήσεις

Δρα ως ορεκτικό, διουρητικό, χωνευτικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι.Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.Δραστηριοποιεί τη λειτουργία των νεφρών.Λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του φυτού στη σαλάτα βοηθούν στη χώνεψη.Σήμερα χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία των καλλυντικών ως βασικό συστατικό για την δημιουργία κρεμών προσώπου, μιας και η δράση του κατά του αντιοξειδωτικού στρες συμβάλλει στην διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας.Ακόμα, σε μορφή γέλης (gel), είναι ιδανικό για μασάζ στο πρόσωπο και τον λαιμό ως καθαριστικό και αναζωογονητικό για το δέρμα. Σε μορφή κρέμας είναι εξαιρετικό για την περιοχή των ματιών. Βοηθά στη μείωση των λεπτών ρυτίδων και των σκοτεινών κύκλων γύρω από τα μάτια. Σε μορφή εκχυλίσματος έχει βακτηριοκτόνο και αντιπυτιριδική δράση.

2e9d9d22-c9d6-496b-941b-2fdd46cbea13
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.