Μετά από έντονες βροχοπτώσεις αρχίζει και κάνει την εμφάνισή του ο περονόσπορος.
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στο μύκητα Pseudoperonospora cubensis (Περονόσπορος των κολοκυνθοειδών).
Είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες των Κολοκυνθοειδών και προσβάλει ιδιαίτερα το αγγούρι και το πεπόνι και λιγότερο το καρπούζι και το κολοκύθι.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα στα φυτά είναι στα φύλλα, στην επάνω επιφάνεια και εμφανίζονται σαν στρογγυλές ή ελαιώδης ή γωνιώδης κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις. Τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν, ξεραίνονται και στη συνέχεια πέφτουν. Η ασθένεια αυτή επηρεάζει γενικότερα όλη την ομαλή ανάπτυξη του φυτού και οι καρποί του έμμεσα υφίστανται ζημιές λόγω της ξήρανσης των φύλλων.
Συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα
Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται το καλοκαίρι και ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή (σποραδικές έντονες βροχοπτώσεις) ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του.
Τα σπόρεια του μύκητα μεταφέρονται κυρίως με τον άνεμο ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις, τα οποία με την παρουσία νερού πάνω στα φύλλα είναι σε θέση να βλαστήσουν και να μεταδώσουν την ασθένεια στα φυτά. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης.
Καταπολέμηση
- Είναι πάρα πολύ σημαντικό να απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα από περονόσπορο φυτά από το χώρο μας.
- Θα πρέπει να παρέχεται σωστός και επαρκής αερισμός στα φυτά και ιδιαίτερα σε καλλιέργειες θερμοκηπίου.
- Είναι καλό να περιορίζουμε τις αρδεύσεις και να αποφεύγεται η διαβροχή των φυτών.
- Η χημική καταπολέμηση της ασθένειας θα πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Η χημική καταπολέμηση με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 6-8 ημέρες.