Γενικές πληροφορίες φυτού
Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Είναι ψηλό και λεπτό φυτό, με μακρύ κυλινδρικό στέλεχος που αποτελείται από επικαλυπτόμενα φύλλα. Έχει γλυκιά και ήπια γεύση, λιγότερο πικάντικη από το κρεμμύδι και προέρχεται από την Ασία και τη Μεσόγειο. Είναι ανθεκτικό φυτό με ζωηρή ανάπτυξη. Καλλιεργείται για το βολβό και τα φύλλα του. Τον πρώτο χρόνο, από ένα βλαστό αναπτύσσονται μακριά φύλλα σε σχήμα λόγχης και μία παχιά σαρκώδη βάση. Οι σαρκώδεις βάσεις των φύλλων καλύπτουν η μία την άλλη και σχηματίζουν ένα σχεδόν κυλινδρικό, παχύ και μακρύ βολβό. Ο βολβός αυτός φτάνει σε μήκος τα 40-50 εκατοστά. Στη βάση του βολβού αναπτύσσεται ένας θύσανος με ρίζες που προχωρούν σε μεγάλο βάθος. Κατά το δεύτερο χρόνο, ανάμεσα από τα φύλλα αναπτύσσεται ένα μακρύ στέλεχος που καταλήγει σε μία μεγάλη ταξιανθία, η οποία έχει 300-400 λευκά ή ρόδινα άνθη. Ο καρπός του πράσου είναι κάψα και περικλείει πολλά μαύρα σπόρια.
Σπορά
Η σπορά μπορεί να γίνει είτε απευθείας στο χωράφι, είτε σε ειδικό ψυχρό σπορείο κατά το μήνα Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Μετά τη σπορά πρέπει να περάσουν 2 – 3 μήνες, μέχρι να βγουν τα φυτάρια. Η μεταφύτευση γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι όμως απευθείας, καθώς τα φυτάρια πρέπει να μείνουν σε ειδικό ξηρό μέρος και να ξεραθούν. Η συγκομιδή γίνεται το χειμώνα.
Διατροφική αξία
Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.
Η θρεπτική αξία του πράσου δεν περιορίζεται μόνο στις βιταμίνες του! Το πράσο περιέχει σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών. Περιέχει φλαβονοειδή και καροτενοειδή, όπως η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη που προστατεύουν την υγεία των ματιών μας, όπως και η βιταμίνη Α, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.
Θερμιδομετρική αξία
Ένα φλιτζάνι ωμό πράσο, δηλαδή σχεδόν ένα ολόκληρο πράσο, παρέχει περίπου 54 θερμίδες, σχετικά δηλαδή χαμηλές σε σχέση με αυτές που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα μας. Με αυτό τον τρόπο, το πράσο μπορεί να ενταχθεί εύκολα στην καθημερινότητά μας, προσθέτοντας όγκο στο γεύμα σας, έντονη γεύση και να μας κρατήσει χορτάτους, χωρίς να προσθέσει μεγάλη ποσότητα θερμίδων.