Ένα πολύ συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στα φυτά μας είναι αυτό το βαμβάκι που παρουσιάζεται στα φύλλα κα τους βλαστούς των φυτών μας.
Τι είναι η βαμβακάδα?
Η βαμβακάδα ή βαμβακίαση (Pseudococcus ή Planococcus citri Risso), πρόκειται για ένα έντομο του οποίου το όνομα οφείλεται στο γεγονός ότι το έντομο μοιάζει με βαμβάκι. Είναι λευκό, αφρούγιο στην αφή και έχει σώμα μαλακό. Αυτό το έντομο είναι σκεπασμένο από λευκή βαμβακώδη κηρώδη σκόνη που το προστατεύει από τους ψεκασμούς. Μόλις γεννιούνται δεν έχουν αυτό το κερί αλλά με τον καιρό αρχίζουν να το αποκτούν.
Η μέγιστη ανάπτυξή του ευνοείται από υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, γι’αυτό και οι προσβολές του παραμένουν σε μια λανθάνουσα κατάσταση κατά τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες, ενώ αργότερα και μάλιστα από το δεύτερο ήμισυ του Ιουλίου (και μέχρι όλο το Σεπτέμβριο) οι αποικίες του παρουσιάζουν μια έντονη διάδοση, προπαντός στις λιγότερο αεριζόμενες ζώνες. Γι’ αυτό και εγκαθίσταται στα πιο σκιαζόμενα και πιο προφυλαγμένα μέρη του δέντρου.
Ζημιές στα φυτά
Ανήκει στην τάξη των ημίπτερων, δηλαδή έχουν μύτη, προβοσκίδα με την οποία τρυπούν τα φυτά ή δέντρα και απομυζούν τους χυμούς πληγώνοντας και εξασθενώντας το φυτό. Αποτελούν σοβαρό πρόβλημα εάν οι πληθυσμοί των εντόμων είναι μεγάλοι οπότε παρατηρείται φυλλόπτωση ή ακόμη και ξήρανση του φυτού.
Προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά είδη (αγγελική, δάφνη κ.α.), αμπέλια, αβοκάντο, μπανανιές, μάνγκο κ.α.
Πως αντιμετωπίζεται?
— Πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε αυστηρό κλάδεμα και να απομακρύνουμε όλα τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού που έχουν κλαδευτεί και να τοποθετούνται κάπου έρημα για να μην προσβληθούν άλλα φυτά και δέντρα ή να καίγονται.
— Έπειτα μπορούμε να εφαρμόσουμε είτε βιολογικά εντομοκτόνα όπως λάδια είτε χημικά σκευάσματα. Οι χημικές επεμβάσεις καλό είναι να γίνονται στην αρχή της προσβολής ώστε να περιορίσουμε την ζημιά στο φυτό ή την καλλιέργεια.