Εχινάτσεα, πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό!!

247ee9be-ee82-4672-a71f-1bfd38286c4d

Περιγραφή φυτού

Η εχινάτσεα (Echinacea ssp.) ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Είναι φυτό φαρμακευτικό, ποώδες, πολυετές, ύψους 60- 180 εκατοστά, με διακλαδισμένη ρίζα. Ο μίσχος είναι κάθετος, διακλαδιζόμενος, τριχωτός ή άτριχος, 60-180 εκατοστά ύψους. Φύλλα ωοειδή, λογχοειδή ή γραμμοειδή, οδοντωτά καλυμμένα με τρίχες. Κεφάλια πολύανθα, μεγάλα πάνω από 3,5 εκατοστά. Τα άνθη είναι σαν του ηλίανθου. Περιφερειακά ανθίδια γλωσσοειδή σαρκόχροα ή με απόχρωση ερυθρό προς ροζέ, αρσενικά, τα του δίσκου αρσενοθηλυκά γόνιμα. Το είδος που είναι πιο συχνά καλλιεργούμενο σε χώρες που έχουν εύκρατα κλίμα είναι η Echinacea purpurea.

f6ca2e82-c73d-44b6-91c5-d8d54e34c5e8

Συνθήκες ανάπτυξης

Τα φυτά της Echinacea χρειάζονται περιοχές ηλιόλουστες, ενώ η Echinacea purpurea μπορεί να αντέξει πάνω από 50% σκίαση. Τα φυτά της Echinacea αντέχουν σε θερμοκρασίες από -25 οC έως και -40 οC. Η εχινάτσεα είναι από τα καλλιεργούμενα είδη που προσαρμόζονται εύκολα σε ποικίλες εδαφοκλιαματικές συνθήκες. Η Echinacea purpurea αναπτύσσεται σε pH από 6,5-7,2.

Φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες

Εδώ και αιώνες το φυτό χρησιμοποιείται από τους Ινδιάνους της Αμερικής για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η χρήση αφορά όλα τα τμήματα του φυτού, τη ρίζα, τα άνθη και ολόκληρο το υπέργειο μέρος. Ως βασική ουσία της εχινάτσια θεωρείται η εχινακίνη, ένα γλυκοσίδιο που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος. Κάποιες από τις ιδιότητες και τις χρήσεις της εχινάτσεας αναφέρονται παρακάτω:

41083735-8ca2-4e55-88c9-0ecec2825a76

  • Έχει την ικανότητα να αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις, οι οποίες προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα βακτηριδίων και  ιών διεγείροντας το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

  • Έχει αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες.

  • Επισπεύδει την ανάρρωση μειώνοντας την διάρκεια της ασθένειας.

  • Είναι άριστο επουλωτικό πληγών.

  • Έχει αντισηπτικές, αντινεοπλασματικές και αντιαλλεργιογόνες ιδιότητες.

  • Χρησιμοποιείται σε πολλές δερματικές παθήσεις όπως οι αλλεργίες και δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και αιώνες είναι το ίαμα για την θεραπεία των δερματικών μολύνσεων όπως είναι οι δοθιήνες (καλόγεροι), η ψωρίαση, τα εγκαύματα και η νεανική ακμή.

Πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό για τυχόν παρενέργειες και προφυλάξεις ώστε να τη χρησιμοποιείται με ασφάλεια.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
GreekEnglish
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.