Πιερίδα λαχάνου, ένας καταστροφικός εχθρός

823c0142-5ac6-4f59-8216-9257850fb227

Η πιερίδα του λάχανου είναι ίσως ο σημαντικότερος εχθρός για το φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο, μαζί με τα σαλίγκάρια βέβαια, που προσβάλλει και δημιουργεί εκτεταμένες ζημιές στα λάχανα, στα μπρόκολα και στα κουνουπίδια.

Μορφολογία εντόμου-Βιολογικός κύκλος

Το έντομο εχει πολλές γενιές, κυρίως τους ζεστούς μήνες του έτους και κατά τη διάρκεια του βιολογικού της κύκλου περνά από 4 στάδια, το αυγό, την προνύμφη (κάμπια), τη νύμφη  και το ακμαίο (πεταλούδα). Τα αυγά τοποθετούνται από τις πεταλούδες στην κάτω πλευρά των φύλλων των λαχανικών κατά ομάδες, έχουν κίτρινο χρώμα και είναι όρθια τοποθετημένα, το ένα δίπλα στο άλλο, με μήκος περίπου ένα χιλιοστό και φαινόνται με γυμνό μάτι.

cd423ea8-64eb-4e35-84fd-4307e0afa519

Η προνύμφη-κάμπια είναι πρασινωπού χρώματος με αναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια. Μόλις φτάσει στην πλήρη ανάπτυξη της αναζητά μέρος για να νυμφωθεί. Το ακμαίο (πεταλούδα) εμφανίζεται από τα τέλη του καλοκαιριού και είναι άσπρες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά τους.

64c0ec0a-40b8-4d0b-88e1-f0d09231fee7

Τι ζημιές προκαλεί η πιερίδα?

Από τα στάδια της ζωής της πιερίδας του λάχανου, μόνο στο στάδιο της προνύμφης δημιουργεί πρόβλημα στα φυτά. Στο στάδιο του αυγού δεν έχει καμία δραστηριότητα, η νύμφη δεν τρέφεται και το ακμαίο τρέφεται με νέκταρ από τα άνθη. Επομένως, η κάμπιθα του εντόμου είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα, καθώς τρώει πολύ και συνέχεια, μέχρι να φτάσει στο στάδιο για να αρχίσει να νυμφώνεται. Τρώει άνθη, τρυφερούς βλαστούς αλλά κυρίως όμως τρέφεται με φύλλα τα οποία μπορεί να καταστρέψει τελείως. Εκτός από το φάγωμα των φύλλων μπορεί να μολύνει όλη την καλλιέργεια με μεγάλες ποσότητες περιττωμάτων.

019e003b-17b2-47d3-9570-7a6d9f655975

Αντιμετώπιση

Αποτελεσματική βιολογική και οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας στα λάχανα επιτυγχάνουμε με το βάκιλο Θουριγγίας, ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία. Ο βάκιλος Θουριγγίας απαντάται σε σκόνη για να σκονίσουμε τα λάχανα μας και σε μορφή βρέξιμης σκόνης που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά. Καλό είναι να εφαρμόζεται ανά δέκα ημέρες, καθώς και να επαναλαμβάνεται άμεσα σε περίπτωση βροχής.

Ένα άλλο μέσο είναι το Spinosad, όμως μόνο για την περίοδο που οι κάμπιες είναι μικρές.Το Spinosad είναι ένα μείγμα χημικών ενώσεων (σπινοσύνες) που παράγονται από το ζαχαροκάλαμο.Αποτελεσματικός είναι και ο πύρεθρος, ο οποίος εξάγεται από τα άνθη ενός είδους χρυσάνθεμου που δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που έχουμε στους κήπους μας. Η πυρεθρίνη γενικώς βοηθάει στον έλεγχο ενός μεγάλου φάσματος επιβλαβών εντόμων, όμως επειδή σκοτώνει και τα ωφέλιμα, η χρήση της πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.Τέλος, εκτός από την βιολογική καταπολέμηση μπορούμε να επέμβουμε και με ψεκασμούς με εντομοκτόνα εφόσον διαπιστωθεί προσβολή των φυτών μας από κάμπιες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.