Ποιο είναι το κατάλληλο φυτόχωμα για κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά?

3ac3b41b-394b-4e8c-a147-12ba9972fb07

Κάθε φορά που μεταφυτεύουμε τα φυτά μας σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, αναρωτιόμαστε τι φυτόχωμα να χρησιμοποιήσουμε για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία. Ας δούμε τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει το φυτόχωμα για τις βασικές κατηγορίες φυτών ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο.

Η σημασία του χώματος

Το έδαφος αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα τόσο για έναν καλά εξελισσόμενο κήπο όσο και για έναν παραγωγικό λαχανόκηπο, πόσο μάλλον για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών σε γλάστρες και φυτοδοχεία! Ο ρόλος του χώματος δεν είναι μόνο ως μέσο στήριξης των φυτών αλλά πολύ πιο ουσιαστικότερος από αυτό. Το έδαφος τροφοδοτεί τα φυτά με νερό και θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για τη σωστή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος (αποστράγγιση, αερισμός κ.α.). Η ποιότητα του εδάφους εκτιμάται ανάλογα με τη μηχανική του σύσταση (δηλαδή τη δομή του και την περιεκτικότητά του σε άργιλο, πηλό και άμμο), τη χημική του σύσταση (δηλαδή την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά αλλά και οργανική ουσία) και το pH. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι σταθερά αλλά μεταβάλλονται με το χρόνο. Τα φυτά καθώς αναπτύσσονται καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, οι οποίες δεν αναπληρώνονται, ενώ με την κίνηση του νερού της άρδευσης, την ανάπτυξη των ριζών αλλά και με την επίδραση άλλων παραγόντων (όπως για παράδειγμα το πάτημα) αλλάζει και η δομή του εδάφους. Έτσι, πρωταρχικό μας μέλημα είναι να επιλέξουμε ανάλογα με το είδος του φυτού, το καλύτερο χώμα αλλά και να το ανανεώνουμε ή να το ενισχύουμε κάθε χρόνο!

2bf433b7-c308-434e-8b01-40716fb72bbe

Φυτόχωμα για καλλωπιστικά φυτά

Τα καλλωπιστικά φυτά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε τύπο εδάφους, σε ανάγκες θρεπτικών συστατικών και σε υγρασία.

  • Τα οξύφιλα φυτά, δηλαδή η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια, η αζαλέα και τα ροδόδενδρα ειδικό φυτόχωμα με χαμηλό pH (4,5-5).
  • Τα ανθοφόρα φυτά χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό καλό είναι το φυτόχωμα που θα χρησιμοποιήσουμε να περιέχει και λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, το οποίο θα τα βοηθήσει στην ανθοφορία.
  • Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται εξειδικευμένο φυτόχωμα που να συγκρατεί περισσότερο την υγρασία λόγω των πιο ζεστών συνθηκών.
  • Τα αρωματικά φυτά χρειάζονται φυτόχωμα που να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση και αερισμό του ριζικού συστήματος για να μην παρουσιάσουν σαπίσματα στις ρίζες. Τέτοια φυτοχώματα είναι όσα έχουν περλίτη και ελαφρόπετρας σε κατάλληλη αναλογία.
  • Η ορχιδέα, για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται ένα ειδικό υπόστρωμα με φλούδα το οποίο μπορούμε να το προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.
  • Οι κάκτοι και τα παχύφυτα χρειάζονται φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση, δηλαδή τέτοιο που να περιέχει αρκετή άμμο αλλά και περλίτη.
c40678d4-1c89-4c58-81da-ecdbd5268867

Φυτόχωμα για οπωροκηπευτικά

Τα οπωροκηπευτικά, είναι φυτά τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών κατά την περίοδο της καλλιέργειας τους, καθώς αναπτύσσονται και δίνουν την καρποφορία τους. Για το λόγο αυτό το φυτόχωμα τους πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να μπορέσουν να αποδόσουν. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι φυτόχωμα με μαύρη τύρφη στη μεγαλύτερη συγκέντρωση, κομπόστ και κοπριά αλλά και βιολογικό λίπασμα.

Διάφορες επιλογές για φυτοχώματα θα βρείτε στο κατάστημά μας που μπορείτε να επισκεφθείτε στο παρακάτω link

https://www.garden-for-all.com/fytoxomata-edafobeltiotika

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.