Πολλαπλασιάστε εύκολα τα παχύφυτά σας!

3c5d697c-b845-4afb-b441-9fc383000521

Aγαπάτε τα μικρά φυτά και πιο συγκεκριμένα τα παχυφυτα, αυτός ο οδηγός πολλαπλασιασμού είναι ιδανικός για εσάς, καθώς περιγράφει αναλυτικά βήμα-βήμα τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα ή φύλλα!

1. Αφαιρέστε προσεχτικά τα χαμηλότερα φύλλα στη βάση του στελέχους. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι πήρατε ολόκληρο το φύλλο. Αν τραυματίσετε το φύλλο κατά τη διαδικασία, αφήνοντας τη βάση του κολλημένη στο στέλεχος, δεν θα είναι δυνατόν να βγάλει ρίζες και να δημιουργήσει ένα νέο φυτό.

68aa7147-391f-4f73-b442-e6757f7d26aa

2. Έτσι απογυμνώνεται όλο το φυτό και μένει ένα μακρύ γυμνό στέλεχος με την κορυφαία ροζέτα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κόψεται αυτή την ροζέτα και να την φυτέψετε σε μία άλλη γλάστρα. Η ροζέτα που μένει αποτελείται από μια δέσμη φύλλων και έναν κοντό μίσχο.

2fabe892-ad9e-4d17-88a7-cf97ca802c1f

3. Πολύ σημαντικό είναι πριν τοποθετήσετε τα φύλλα στο χώμα να αφήσετε τις άκρες τους να στεγνώσουν καλά και να σχηματίσουν κάλλος μέχρι να επουλωθούν οι πληγές. Εάν δεν αφήσετε τα σημεία τομής να στεγνώσουν και τοποθετήσετε τα φύλλα απευθείας στο χώμα, θα απορροφήσουν πολύ υγρασία και θα σαπίσουν. Εκτός απο τα φύλλα, θα πρέπει επίσης να αφήσετε και την άκρη του στελέχους της ροζέτας να στεγνώσει για τον ίδιο λόγο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μια εβδομάδα.

4. Μόλις παρατηρήσετε ότι οι άκρες είναι αρκετά στεγνές, μπορείτε να τοποθετήσετε τα φύλλα πάνω σε χώμα ειδικό για κάκτους και παχύφυτα, το οποίο έχει πολύ καλή αποστράγγιση (θα το βρείτε σε φυτώρια και σε καταστήματα με είδη κήπου). Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα κρατήσετε τα φύλλα, κάνοντας αυτή τη διαδικασία σε εσωτερικούς χώρους δίπλα σε ένα παράθυρο που το χτυπάει το φως του ήλιου.

5. Μετά από μερικές εβδομάδες, τα φύλλα θα ριζοβολήσουν στα άκρα τους και θα παρατηρήσετε μικρές ροζ ρίζες να προεξέχουν ενώ στη συνέχεια θα αρχίζουν να εμφανίζονται μικροσκοπικά φυτά και θα αρχίσουν να αυξάνονται. Ποτίστε τα φύλλα πολύ σπάνια, μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε τις ρίζες ή τα μικροσκοπικά φυτά πάνω σε αυτά.

Για να είστε βέβαιοι πως δεν ποτίζετε πολύ, είναι καλύτερο να ψεκάζετε με νερό μια φορά την ημέρα τις άκρες των φύλλων, αντί να βρέχετε όλο το χώμα.

d9049ad6-7ba3-4407-a088-ccae8786a49c

6. Αφήστε τα μικροσκοπικά φυτά να μεγαλώσουν σε σειρές μέχρι να ξεκινήσουν να μαραίνονται τα φύλλα “μητέρες”.  Όταν συμβεί αυτό, αφαιρέστε προσεκτικά το φύλλο με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε όταν το αφαιρέσατε από τον κορμό και τοποθετήστε το μικρό νέο φυτό σε δικό του γλαστράκι! Αυτό είναι λίγο “ριψοκίνδυνο” καθώς μπορεί καταλάθος να κόψετε τις ρίζες από το φύλλο, οπότε αν θέλετε να είστε σίγουροι, αφήστε το φύλλο να μαραθεί και να ξεχωρίσει μόνο του από το νέο φυτό.

7. Δεν θα δημιουργηθεί νέο φυτό από κάθε φύλλο. Μερικά φύλλα θα μαραθούν, μερικά θα βγάλουν ρίζες χωρίς νέο φυτό. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, επειδή τα περισσότερα φύλλα θα ριζοβολήσουν φυσιολογικά και θα αναπτυχθούν τα νέα φυτά.

8. Όσο αφορά το κεντρικό φυτό (ροζέτα) που αφήσαμε στην αρχή αφού στεγνώσει και κλείσει η “πληγή” από το κόψιμο, απλά τοποθετήστε το φυτό σε μια γλάστρα με ειδικό χώμα και αυτό θα αναπτύξει ρίζες και θα συνεχίζει να μεγαλώνει!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.