Γαρδένια, απαιτητικό φυτό που γεννά πολλά ερωτήματα

eff29031-a9c2-4971-b211-f12134b895d6

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας τη γαρδένια, αυτόματα νοσταλγούμε το μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών της. Για να προκύψουν όμως αυτά τα υπέροχα λευκά λουλούδια, θα πρέπει να την φροντίσουμε κατάλληλα ώστε τα μπουμπούκια της να μας ανταμείψουν. Δεν είναι εύκολο φυτό και έχει πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις. Πήρε το όνομά της από το Σκωτσέζο φυσιοδίφη και γεωπόνο Αλεξάντερ Γκάρντεν. Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως και η καμέλια, η ορτανσία, η αζαλέα.

Περιγραφή φυτού

Η γαρδένια είναι ένας θάμνος που φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος με πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από ωραία στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα συνήθως διπλά, λευκά, ελαφρώς κηρώδη άνθη με το έξοχο άρωμα τους. Έχουν ένα έντονο υπέροχο γλυκό άρωμα που μπορεί να σκορπιστεί εύκολα σε ένα κλειστό δωμάτιο. Αλλά και το ρεύμα του αέρα μπορεί να μεταφέρει το άρωμα σε έναν καλοκαιρινό κήπο. Σε ώριμη ηλικία το φυτό έχει συνήθως σφαιρικό σχήμα και μέτρια εμφάνιση. Η ανθοφορία συνήθως είναι σε έξαρση την άνοιξη και το καλοκαίρι αν και η γαρδένια δεν είναι φυτό που έχει μόνο συγκεκριμένη περίοδο ανθοφορίας και μπορεί να ανθίζει όλο το χρόνο αν έχει τις κατάλληλες συνθήκες.

Φροντίδα του φυτού

Χώμα

Η γαρδένια εφόσον είναι οξύφιλο φυτό θέλει χώμα με χαμηλό pH, δηλαδή όξινο. Η σύνθεση του θα ενισχύσει την ανάπτυξη της και της θα εξασφαλίσει τη σωστή αποστράγγιση νερού. Το καλύτερο χώμα για την γαρδένια, είναι το καστανόχωμα.

73084576-5dff-42ad-88a2-c114958acce0

Θερμοκρασία

Η γαρδένια κατά την διάρκεια της ημέρας πρέπει να βρίσκεται σε περιβάλλον με θερμοκρασία 20 με 25 βαθμούς. Η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της νύχτας είναι ίσως πιο σημαντική αν θέλετε το φυτό σας να ανθίσει. Αν ξεπεράσει τους 15 με 18 βαθμούς για μερικές νύχτες στην σειρά δεν θα βγάλει καινούρια μπουμπούκια. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι η γαρδένια δεν θέλει ξαφνικές αλλαγές στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος της είτε προς το κρύο είτε προς τη ζέστη. Κάθε τέτοια αλλαγή προξενεί πέσιμο των μπουμπουκιών. Αν την έχετε έξω την γαρδένια φροντίστε το χειμώνα, να την προστατέψετε κατάλληλα.

Φωτισμός

Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως ειδικά το καλοκαίρι. Το άμεσο ηλιακό φως δημιουργεί ξηρό περιβάλλον αλλά και της καίει τα φύλλα, πράγμα που δεν κάνει καλό για την μετέπειτα ανάπτυξή της. Έτσι η καλύτερη θέση για την γαρδένια μέσα στο σπίτι είναι κοντά σε ένα νότιο παράθυρο με ελαφριά κουρτίνα.

Πότισμα

Το πότισμα στην γαρδένια είναι επίσης αρκετά σημαντικό για την υγεία και την ανθοφορία της. Θέλει πολύ νερό (να μην έχει άλατα) και να μην αφήνετε το χώμα να στεγνώνει.Είναι απαραίτητο να διατηρείτε το χώμα της ελαφρά νωπό, γι’ αυτό καλό είναι να το ελέγχετε τακτικά. Σκαλίστε το με τα δάχτυλα σας και αν το αισθανθείτε να τρίβεται χωρίς υγρασία, ήρθε η ώρα να την ποτίσετε. Όταν είναι ανθισμένη, χρειάζεται λιγότερο νερό.

99542fc2-f5d4-4953-a7f2-1970e589ee49

Λίπανση

Λιπαίνετε το φυτό μια φορά τον μήνα όταν βρίσκεται σε περίοδο ανθοφορίας, με υδατοδιάλυτο λίπασμα. που περιέχει ιχνοστοιχεία, κατάλληλο για οξύφιλα φυτά (όπως η γαρδένια). Τέτοιου είδους λίπασμα βοηθά να διατηρηθεί το pH του εδάφους στα σωστά επίπεδα. Αν το φυτό σας αρχίζει να βγάζει πολύ ανοιχτόχρωμα πράσινα φύλλα η αιτία είναι προφανώς η έλλειψη αζώτου. Λιπάνετε με το ανάλογο λίπασμα.

Εχθροί και Ασθένειες

Πολλά έντομα είναι εχθροί της γαρδένιας και μπορούν να προξενήσουν ζημίες στο φυτό εκτός αν τα προλάβουμε. Τα πιο βλαβερά είναι τα κοκκοειδή, οι ψείρες, ο τετράνυχος, ο θρίπας και ο αλευρώδης. Ελέγχετε συχνά το φυτό και ψεκάζετε προληπτικά με κατάλληλα παρασιτοκτόνα.

3606bfe4-7444-42df-b992-6f57a32f95cb

Συνήθη Ερωτήματα

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα?Το κιτρίνισμα των φύλλων της οφείλετε σε έλλειψη αζώτου, το οποίο παρατηρείται όταν, η γλάστρα κρατάει πολύ νερό, το χώμα είναι πολύ αλκαλικό, υπάρχει ανεπαρκής φωτισμός ή υπάρχουν υπερβολικά άνθη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέσουμε σίδηρο στο φυτό μας. Για πιο άμεσα αποτελέσματα είναι καλύτερος ο χηλικός σίδηρος διότι απορροφάτε άμεσα από το φυτό.

Γιατί πέφτουν τα φύλλα?

Είναι ένδειξη ότι την ποτίζετε ή πολύ ή λίγο. Μπορεί επίσης να οφείλεται, σε υπερβολικό λίπασμα ή ακόμα και γιατί δέχεται πολύ φως.

Γιατί πέφτουν τα άνθη?

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ή σε συνδυασμό από τα παρακάτω, έλλειψη υγρασίας-νερού, υπερβολικό πότισμα, υπερβολική λίπανση, έλλειψη φωτισμού, χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της άνθισης.

Γιατί τα φύλλα στην άκρη γίνονται καφέ?

Προκαλείται από περίσσεια θρεπτικών στοιχείων (κυρίως αζώτου) και μη χρήση ειδικού λιπάσματος για οξύφιλλα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.