Η τσουκνίδα ως βιολογικό εντομοαπωθητικό…

0d19c1ef-241c-491c-851f-97d4c5c358f3

Η τσουκνίδα περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ. Στη βιολογική καλλιέργεια μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως ένα εξαιρετικό εντομοαπωθητικό και δυναμωτικό για τα φυτά μας. Συνιστάται η χρήση 2 ειδών, της κνίδη της δίοικης (Urtica dioica) και της κνίδης της καυστικής (Urtica urens). Εάν βέβαια δεν βρούμε αυτά τα 2 είδη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την κνίδη τη σφαιροφόρο (Urtica pilulifera).

Την τσουκνίδα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκια, είτε να την αποξηράνουμε σε σκιά ώστε να παρατείνουμε τη διάρκειά της. Πολύ σημαντικό είνια κατά τη διαδικασία της συλλογής της να φοράμε γάντια λόγω του ερεθισμού, κνησμού που προκαλεί όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

Δοσολογία

Για κάθε κιλό φρέσκου φυτού ή 200 γρ. αποξηραμένου χρησιμοποιούμε 10 λίτρα νερό.

1470bc98-3503-419e-a672-223dd4711b7a

Χρήσεις της τσουκνίδας

Ως εντομοαπωθητικό

Για καταπολέμηση μελίγκρας, αφίδας.

Μέσα σε ένα δοχείο ρόχνουμε 1 μέρος τσουκνίδας φρέσκιας (αλλιώς βλέπε δοσολογία παραπάνω) και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι όλη η τσουκνίδα να βυθιστεί στο νερό. Αν ο καιρός είναι κρύος θα πρέπει να αφήσουμε το μίγμα οπωσδήποτε 24 ώρες. Εάν όμως ο καιρός είναι ζεστός θα είναι έτοιμο σε 14 ώρες. Αφού περάσει αυτό το διάστημα σουρώνουμε το διάλυμα και ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά μας (χωρίς να το αραιώσουμε). Θα πρέπει το ράντισμα να γίνει μέσα σε 1-2 ώρες το πολύ διότι όσο μένει χάνει την αποτελεσματικότητά του. Ραντίζουμε ξανά τα φυτά μας σε περίπου 1 εβδομάδα.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 3-5 φορές ανάλογα με την έκταση της προσβολής.

Ως δυναμωτικό

Με τις αναλογίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, παρασκευάζουμε ένα διάλυμα το οποίο ανακατεύουμε καθημερινά με ένα ξύλο για 10-15 ημέρες. Το παρασκεύασμα αυτό μετά από λίγες μέρες θα αρχίζει να βγάζει αφρούς και έντονη δυσάρεστη οσμή. Τότε το κλείνουμε καλά και το μεταφέρουμε σε κάποια άκρη του χώρου μας. Το καλοκαίρι θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε σκιερό μέρος ενώ το χειμώνα μπορούμε και σε ηλιόλουστο. Όταν περάσουν 10-15 μέρες θα σταματήσουν οι αφροί, και τότε το διάλυμά μας είναι έτοιμο προς χρήση, αφότου το σουρώσουμε. Το αραιώνουμε με τριπλάσια ή πενταπλάσια ποσότητα νερού. Όσο πιο τρυφερά είναι τα φυτά τόσο μεγαλύτερη αραίωση χρειάζεται. Το σκεύασμα αυτό μπορούμε να το διατηρήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε και αργότερα.

Το ψέκασμα αυτό δρα ως αναζωογονητικό π.χ. σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρασία. Επίσης, κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές. Αν έχουμε πολύ από αυτό το διάλυμα, το αραιώνουμε με δεκαπλάσιο νερό και ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους, έτσι δίνουμε στο έδαφος και άζωτο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.