Γιατί πικρίζουν τα αγγουράκια?

edb8f09a-5aea-49ab-817c-0172f5b62fb8

Το αγγούρι είναι καρπός φυτού της ίδιας οικογένειας (Κολοκυνθοειδή) με τα φυτά που παράγουν το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι. Είναι καρπός του ετήσιου φυτού της αγγουριάς (Cucumis sativus ) που έρπει και αναρριχάται. Η αγγουριά καλλιεργείται το καλοκαίρι στην ύπαιθρο και τον υπόλοιπο χρόνο σε θερμοκήπια, γιατί είναι ευαίσθητη στο κρύο. Το αγγούρι είναι επίμηκες, κυλινδρικό, πράσινου χρώματος εξωτερικά και ελαφρύ πράσινου έως λευκού εσωτερικά. Έχει λίγες βιταμίνες, κυρίως C, B1, B2 ενώ βιταμίνη Α υπάρχει στο φλοιό.

Όσοι έχουν στο λαχανόκηπό τους αγγούρια σίγουρα κάποια φορά θα έχουν πετύχει πικρό. Οι παλιοί καλλιεργητές πίστευαν εσφαλμένα ότι το πίκρισμα της αγγουριάς οφείλεται στο κατά λάθος πάτημα των μικρών καρπών αγγουριάς στο έδαφος. Αντιθέτως, οι λόγοι που συμβαίνει αυτό έχουν σχέση με τις συνθήκες ανάπτυξης του φυτού καθώς και την φροντίδα του.

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε πως τα αγγούρια έχουν μια ουσία την cucurbitine. Όταν λοιπόν αυξάνεται η περιεκτικότητα της ουσίας αυτής είναι πιο έντονη η πικρία των αγγουριών. Επομένως, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να διατηρηθεί η ουσία σε χαμηλά επίπεδα.

0b9e3817-9fcb-409f-9732-048de5c77cf6

Ποιοι είναι οι λόγοι που αυξάνεται η ουσία cucurbitine στα αγγούρια?

Μόλις το φυτό βρεθεί σε κατάσταση στρες, “άγχους”, αρχίζει και αναπτύσσεται η cucurbitine προκαλώντας την πίκρα στους καρπούς.

Έτσι για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη φροντίδα ης αγγουριάς ώστε να μην στρεσαριστούν τα φυτά μας και προκληθεί η παραγωγή της ουσίας.

Αυτά που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα εξής:

  • Ανεπαρκής πότισμα

Τα αγγούρια είναι φυτά που θέλουν πολύ νερό.

  • Θερμοκρασία νερού ποτίσματος

Η θερμοκρασία του νερού άρδευσης πρέπει να μην είναι χαμηλότερη των 18βαθμών.

  • Απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας

Τα αγγούρια θέλουν σταθερές θερμοκρασίες και υγρασίες. Οι εναλλαγές, χαμηλώνκαι υψηλών θερμοκρασιών ειδικά μεταξύ ημέρας-νύχτας επιδρούν αρνητικά.

  • Υποβαθμισμένος σπόρος

Η ουσία cucurbitine που προκαλεί την πικρία είναι πάντα παρούσα στις ποικιλίες.Ορισμένες ποικιλίες αγγουριών περιέχουν ένα ειδικό γονίδιο, που εμποδίζει τοσχηματισμό πικρής. Στα σύγχρονα υβρίδια, η πίκρα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.