Κατιφές, ένα όμορφο εποχιακό λουλούδι!

fbe41a83-415e-49d8-9616-9db1052915de

Περιγραφή φυτού

Ένα πολύ γνωστό φυτό στην πατρίδα μας είναι ο Κατιφές, ο οποίος κατάγεται από το Μεξικό. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από 400 χρόνια και πλέον ήρθε στην Ελλάδα αρκετά αργότερα. Είναι ετήσιο φυτό. Η ανάπτυξη του είναι γρήγορη. Μπορεί να φτάσει από 20-60 εκατοστά σε ύψος. Τα άνθη του μπορεί να έχουν πορτοκαλί, κίτρινη και δίχρωμη απόχρωση, ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν 2 ποικιλίες κατιφέ,η Tagetes erecta με μονόχρωμα άνθη και η Tagetes patula με δίχρωμα άνθη. Ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο.

Τοποθεσία

Ο κατιφές φυτεύεται σε ηλιόλουστες τοποθεσίες στον κήπο ή σε γλάστρα και προστατευμένες από το κρύο. Όσο περισσότερες ώρες απευθείας ήλιου έχει τόσο το καλύτερο. Προσαρμόζεται στα περισσότερα χώματα, προτιμά χώμα γόνιμο και με μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία και αναπτύσσεται ταχύτατα τους θερινούς μήνες. Ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες από 15-25°C. Σε θερμοκρασίες από 5°C και κάτω δεν αντέχει, ενώ σε θερμοκρασίες από 35°C και πάνω θα πρέπει να τον ποτίζετε καθημερινά για να αντέξει.

0895566c-7c5f-4115-9c22-2f6b8e4de04f

Καλλιεργητικές Φροντίδες

Ο κατιφές χρειάζεται αρκετό πότισμα, ειδικά όταν έχουμε πολύ ζέστη. Ποτίζουμε μόλις στεγνώσει το χώμα και φροντίζουμε να μην λιμνάζει το νερό, διότι υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες.. Το φθινόπωρο και την άνοιξη θα πρέπει να τον ποτίζετε 4-5 φορές τη βδομάδα, ενώ το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι ψηλές θα πρέπει να τον ποτίζετε καθημερινά. Επίσης καλό είναι όταν τον ποτίζετε να προσέχετε ώστε να μην βρέχεται το λουλούδι διότι μαυρίζει. Γενικά δεν χρειάζεται κάποιο κλάδεμα, όμως είναι σημαντικό να κόβουμε τα λουλούδια που μαραίνονται ώστε να αναπτυχθούν τα καινούρια και να έχουμε ένα πανέμορφο φυτό. Καλό είναι να του βάλουμε λίπασμα ισορροπημένο ή με πιο πολύ φώσφορο και κάλιο ώστε να πιάσει η ρίζα του και να πάει καλά η ανθοφορία του, μια φορά το μήνα. Όμως, η λίπανση αυτή πρέπει να σταματάει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ασθένειες και έντομα

Μπορεί να προσβληθεί από ωίδιο, σκωρίαση και τετράνυχο. Προσοχή! Μην βρέχετε τα φύλλα του κατιφέ, διότι μπορεί να προσβληθεί από μύκητες.

Σημαντικό για τον κατιφέ

Εξαιτίας του αρώματός του ο κατιφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συγκαλλιέργεια για την βιολογική παραγωγή λαχανικών π.χ. στην ντομάτα, στην κολοκύθα, στη μελιτζάνα κ.α.. Με στόχο να αποτρέπει τα νηματώδη.

a16c9817-0ca3-4cf5-b202-da6c1d80fa3b
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.