Η ευωδιαστή πασχαλιά!

3c27e42d-0b67-4279-ac5a-ee962b799350

Το Πάσχα πλησιάζει και ένα φυτό που το έχουμε συνδέσει με αυτήν την περίοδο είναι η πασχαλιά με τα έντονα αρωματικά μωβ λουλούδια της. Άλλωστε στο Πάσχα οφείλει και το όνομά της, καθώς αυτή την εποχή δίνει την εντυπωσιακή ανθοφορία της, για 20 έως 30 ημέρες κοντά στο Πάσχα.

Η Πασχαλιά είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος που φθάνει έως τα 5 μέτρα και διάμετρο 2-3 μέτρα. Το πιο σύνηθες είδος στην Ελλάδα είναι η κοινή πασχαλιά (Syringa vulgaris), με τα χαρακτηριστικά μωβ-φούξια άνθη. Όμως υπάρχουν και άλλες ποικιλίες με διάφορες αποχρώσεις του μωβ, ωστόσο συχνά συναντάμε τα απλά ή διπλά άνθη της σε διάφορους τόνους του λευκού, ιώδους, μπλε και κίτρινου.

a35b8ead-1987-462d-a5c7-8bb82c732277

Φυτέψτε την πασχαλιά σε έδαφος μέσης σύστασης, ακόμη και σε ξηρό έδαφος, που να στραγγίζει καλά και να είναι ελαφρά αλκαλικό. Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Επιλέξτε ηλιόλουστη θέση και δώστε αρκετό χώρο με επαρκή αερισμό, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ικανοποιητικά την ανθοφορία της. Είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο. Αν την φυτεύετε για φράχτη, φυτέψτε την περίπου ανά δύο μέτρα.

Το χειμώνα, αρκεί το πότισμα από το νερό της βροχής. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, 2 με 3 φορές την εβδομάδα και το καλοκαίρι, 4 με 5 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την θερμοκρασία.

Σχετικά με τη λίπανση, καλό είναι να γίνεται δύο φορές ετησίως, με πλήρες βιολογικό λίπασμα, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές του καλοκαιριού μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας.

Το κλάδεμα γίνεται τις αρχές του φθινοπώρου αφαιρώντας ξερά, αδύνατα και κακοσχηματισμένα κλαδιά. Όμως θα πρέπει να είναι ελαφρύ ώστε να μπορέσει να ανθίσει έντονα την επόμενη ανθοφορία. Σε περίπτωση που θέλετε να πραγματοποιήσετε αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης σε μια γερασμένη πασχαλιά, κάντε το μέσα στον χειμώνα.

Αν θέλετε να πολλαπλασιάσετε την πασχαλιά, αυτό γίνεται με σπόρο, με μοσχεύματα ή με παραφυάδες. Γενικά η πασχαλιά δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες.

91905f14-4140-499a-bb5a-b84f5deba20d

Η πασχαλιά είναι ιδανική για…

Ως θάμνος μεμονωμένος ή σε ομάδες αλλά και σε μπορντούρες ή φράχτες. Επίσης, μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, αρκεί να είναι μεγάλη. Τέλος, τα κομμένα άνθη της, αν και δεν διατηρούνται πολύ, διακοσμούν το βάζο μας με όμορφα χρώματα και αρώματα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.