6 μυστικά για τον τέλειο Φίκο Μπέντζαμιν!

ef66ee2f-e2d1-4107-bcb9-c9b9f372b3d4

Το πιο συχνό και πιο συνηθισμένο φυτό εσωτερικού χώρου, με εξίσου καλή ανάπτυξη και στην βεράντα. Ο Φίκος μπέντζαμιν είναι φυτό με πλούσιο, γυαλιστερό, πράσινο, λεπτό οβάλ φύλλωμα, και δενδροειδή ανάπτυξη. Ανήκει στους φίκους και συγκεκριμένα στην οικογένεια των Μορεϊδών. Είναι τροπικό φυτό και κατάγεται από την Μαλαισία. Θα τον συναντήσουμε σε εισόδους και σαλόνια σπιτιών, σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους.

  • Που είναι καλύτερα να τοποθετούμε τον φίκο μας;

Ο φίκος μπέντζαμιν για να αναπτυχθεί σωστά με πλούσιο φύλλωμα χρειάζεται αρκετό φώς. Επιλέξτε ένα φωτεινό σημείο κοντά σε παράθυρο, χωρίς όμως να το βλέπει άμεσα ο ήλιος, γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Το φυτό συνήθως γέρνει την κόμη του προς την πλευρά που έρχεται το φώς, για αυτό το λόγο να περιστρέφεται κατά καιρούς την γλάστρα για να μην στραβώσει το φυτό σας. Επίσης, είναι ευαίσθητος στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και μπορεί να του προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση. Τέλος, δεν αντιδράει καλά σε αλλαγές των συνθηκών φωτισμού και γενικότερα θέσης.

  • Ποιο είναι το σωστό πότισμα;

Το φυτεύουμε σε χώμα που περιέχει τύρφη και περλίτη ώστε να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση. Γενικά, ποτίζουμε το φυτό αμέσως μόλις στεγνώσει το χώμα στο οποίο είναι φυτεμένο. Όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεται συχνό πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Αν ο φίκος είναι σε γλάστρα μέσα στο σπίτι σας, χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα, ενώ θα χρειαστεί να διαβρέχετε συχνά το φύλλωμα του για να μην εμφανιστούν ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων.

  • Κάθε πότε πρέπει να λιπαίνω το φίκο;

Ο φίκος μπέντζαμιν για να διατηρήσει το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα του χρειάζεται λίπανση κάθε δύο βδομάδες την άνοιξη και το φθινόπωρο, και μία φορά το μήνα τον υπόλοιπο χρόνο. Χρησιμοποιείστε λίπασμα σε στερεή ή υγρή μορφή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του σκευάσματος. Για να διατηρήσει το πλούσιο πράσινο φύλλωμα του θα πρέπει ακόμα να το λιπαίνεται και με σίδηρο, επιλέξτε ένα σκεύασμα σε υγρή μορφή για άμεσα αποτελέσματα. Το απότομο κιτρίνισμα στα φύλλα του οφείλεται στο πότισμα που ίσως το αμελήσαμε ή στην έλλειψη σιδήρου.

7ef8464d-807d-4a3d-8420-f4ad9d382993
  • Χρειάζεται κλάδεμα;

Ο φίκος μπέντζαμιν την άνοιξη δημιουργεί καινούργια φύλλα και λεπτά κλαδιά. Μπορείτε να το κλαδεύετε αφαιρώντας τα κλαδιά που είνια ξερά και αφαιρέστε όλα τα κίτρινα φύλλα, ώστε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέας πράσινης βλάστησης. Αν θέλετε μπορείτε να περιορίσετε το ύψος του, κλαδεύοντας την κορυφή του, έτσι το φυτό αναπτύσσεται περισσότερο στα χαμηλά κλαδιά και γίνεται πιο φουντωτό.

55fd24bc-29b3-4dfe-b826-cd467eaac28a
  • Από ποια έντομα και ασθένεις προσβάλλεται;

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι ανθεκτικός στις περισσότερες ασθένειες αυτό όμως δεν συμβαίνει και με κοκκοειδή. Τα κοκκοειδή είναι έντομα τα οποία συναντάμε σαν εξόγκωμα στο κάτω μέρος των φύλλων ή στα κλαδιά και στον κορμό του φυτού. Έχουν χρώμα καφέ, πράσινο ή άσπρο και συνήθως εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία στα φύλλα του φυτού που προσβάλει.

Προσέξτε πολύ αυτά τα έντομα. Μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά αν εντοπισθούν στην αρχή αλλά πάρτε μέτρα αμέσως γιατί εξαπλώνονται με απίστευτη ταχύτητα και όχι μόνο στο ίδιο το φυτό αλλά και στα γειτονικά φυτά και είναι ικανά να καταστρέψουν το φυτό που έχουν προσβάλλει. Για την αντιμετώπισή τους ψεκάστε χρησιμοποιώντας σκεύασμα για την καταπολέμηση κοκκοειδών σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες. Προληπτικά ψεκάστε και τα γειτονικά φυτά γιατί εύκολα προσβάλει τα περισσότερα φυτά και είναι ικανά να τα καταστρέψει.

  • Προσοχή εάν,

1. το φυτό σας αλλάξει θέση να περιμένετε να κιτρινίσουν κάποια φύλλα όπου και θα πέσουν, μην τρομάξετε θα είναι προσωρινό μέχρι να εγκλιματιστεί στο καινούργιο περιβάλλον.

2. το φυτό σας είναι στην βεράντα και έχει χαμηλές θερμοκρασίες επιλέξτε να σκεπάσετε με μια σακούλα, μην ξεχάσετε να ανοίξετε τρύπες για να αερίζεται το φυτό. Αν δεν το προστατέψετε ενδέχεται να παγώσει με αποτέλεσμα να καταστραφεί.

34c7848c-28b3-4a6b-822e-985825a55df1
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.