Η ορτανσία είναι από τα πιο αγαπητά ανθοφόρα φυτά λόγω κυρίως των πανέμορφων ανθέων της. Ποιες είναι όμως οι σωστές συνθήκες ανάπτυξής της?
Ας τις δούμε αναλυτικά παρακάτω.
– Χώμα
Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στην ορτανσία είναι το χώμα που βάζουμε. Η ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά και θέλει όξινο ως ουδέτερο υπόστρωμα για να ευδοκιμήσει. Ιδανικό χώμα για μεταφύτευση της ορτανσίας, είναι το καστανόχωμα, δηλαδή το χώμα που υπάρχει κάτω από τις καστανιές. Αν δεν έχουμε καστανόχωμα, θα πρέπει να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά.
– Τοποθεσία
Η ορτανσία είναι ένας φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος, κατάλληλος τόσο για τον κήπο σας όσο και για τη βεράντα σας. Προτιμά τις σκιερές ή ημισκιερές θέσεις αφού δεν αντέχει το άμεσο ηλιακό φως και τις καυτές ακτίνες του ήλιου. Οι ποικιλίες για εσωτερικούς χώρους δεν αντέχουν το κρύο και παγώνουν αν εκτεθούν απότομα σε αυτό. Αντιθέτως, άλλες ποικιλίες έχουν αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -15οC (π.χ. οι ποικιλίες Πηλίου).
– Πότισμα
Αρχικά, ελέγξετε με το χέρι σας την υγρασία του εδάφους. Μπορεί με το μάτι να φαίνεται η επιφάνεια του χώματος στεγνή, ενώ λίγα εκατοστά παρακάτω να είναι υγρή. Αν είναι υγρό το χώμα δεν ποτίζουμε, ενώ αν το αισθανθούμε στεγνό ρίχνουμε λίγο νερό. Γενικά, έχοντας υπόψη τον παραπάνω κανόνα, το χειμώνα ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα, το φθινόπωρο 2-3 φορές την εβδομάδα και το καλοκαίρι θέλει καθημερινό πότισμα, το χώμα της πρέπει να είναι μονίμως ελαφρά νοτισμένο και την προστατεύουμε από τον μεσημεριανό ήλιο.
-Λίπανση
Προσθέτουμε ένα καλό ισορροπημένο λίπασμα για οξύφιλα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο Δεκέμβρη – Φλεβάρη, καθώς και τον Αύγούστο. Ένα συχνό φαινόμενο στην ορτανσία είναι η έλλειψη σιδήρου η οποία εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων, ειδικά στις περιοχές μεταξύ των νευρώσεων. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στην ορτανσία, προσθέτουμε χηλικό σίδηρο που είναι ευδιάλυτος στο νερό και απορροφάται πιο εύκολα από το φυτό της ορτανσίας.
-Κλάδεμα
Τα παλιά λουλούδια και τα σάπια φύλλα στο χώμα, πρέπει να αφαιρούνται οποιαδήποτε στιγμή. Κλαδεύουμε την ορτανσία μετά την ανθοφορία της, στο τέλος του χειμώνα, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. Με το κλάδεμα απομακρύνουμε το άχρηστο φυτικό υλικό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά επιλεγμένοι, τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες. Κλαδεύοντας την ορτανσία, την βοηθάμε να αναπτυχθεί καλύτερα και να επιτύχουμε μια υγιή ανθοφορία.
– Αλλαγή στο χρώμα των ανθέων της
Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας δεν είναι μπλε, αλλά ροζ ή λευκό. Το ph του εδάφους αλλάζει το χρώμα των λουλουδιών. Ανάλογα με την οξύτητα του εδάφους, μπορεί να αποκτήσουν ροζ ή μπλε χρώμα. Για να πετύχετε το κατάλληλο ph πρέπει να προμηθευτείτε το ανάλογο λίπασμα και να το προσθέσετε στο χώμα της.
Έτσι, αν θέλετε μπλε λουλούδια θα πρέπει να μειώσετε το ph του εδάφους, δηλαδή να το κάνετε πιο όξινο. Ενώ, αν θέλετε ροζ λουλούδια θα πρέπει να αυξήσετε το ph του εδάφους, δηλαδή χρειάζεστε χώμα περισσότερο αλκαλικό. Το ανάλογο λίπασμα με τα κατάλληλα οργανικά στοιχεία, είναι προτιμότερο να το προμηθευτείτε από φυτώριο, όπου εκεί υπάρχει ο γεωπόνος που θα σας καθοδηγήσει για να έχετε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τέλος, αν θέλετε να διατηρήσετε το ίδιο χρώμα στην ορτανσία σας και στην επόμενη ανθοφορία θα πρέπει να φροντίσετε να διατηρήσετε το ph του εδάφους στο σωστό επίπεδο, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.