Λουίζα, ένα “μαγικό” βότανο

a07748f5-e611-4b39-b9eb-bc26e52cae45

Γενικά χαρακτηριστικά του φυτού

Η Λουίζα ή λεμονόχορτο ή κιτρίοσμος, αλλιώς λιππία. Είναι ένας ποώδης, πολυετής και φυλλοβόλος θάμνος που σε ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες φτάνει τα 2 μέτρα ύψος. Ο βλαστός της είναι χρώματος γκρι σκούρο, τα φύλλα πράσινο ανοιχτό και τα άνθη ποικίλουν ανάμεσα σε άσπρα, ροζ ή μωβ.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε ουδέτερα ή ελαφρά όξινα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ύλη. Αγαπάει τον ήλιο, αντέχει αρκετά στην παγωνιά. Η λουίζα ανθίζει το καλοκαίρι και τα άνθη της έχουν έντονο φρουτώδες άρωμα που θυμίζει λεμόνι, κάτι που δικαιολογεί την ονομασία λεμονόχορτο.

Από το φυτό χρησιμοποιούνται τα φύλλα του που συλλέγονται στα τέλη καλοκαιριού. Καλλιεργείται σε κήπους ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι και αντέχει ακόμα κι αν δεν ποτίζεται συχνά. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα στις αρχές Μαρτίου και χρειάζεται κλάδεμα όταν πέσουν τα φύλλα της, το φθινόπωρο.

Χρήσεις της λουίζας

Είναι ένα φαρμακευτικό λουλούδι που φροντίζει για την καλή μας υγεία με πολλούς τρόπους, ως αφέψημα ή λάδι, αφού τόσο τα άνθη, όσο και τα φύλλα της είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πάμε να δούμε αναλυτικά όμως τις ευεργετικές της ιδιότητες.

1. Έχει σημαντικά οφέλη στη αποτοξίνωση του οργανισμού, στην αύξηση του μεταβολισμού και γενικά στην υγεία και συνολική ευεξία του οργανισμού.

2. Είναι διουρητικό και συνίσταται σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεων.

3. Βοηθά στο αδυνάτισμα, στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και στην αποβολή των περιττών υγρών.

4. Καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα και το στομάχι (εντερικές διαταραχές, δυσπεψία, κολικούς στομάχου και εντέρου)

5. Έχει χωνευτικές, ηρεμιστικές και τονωτικές του νευρικού συστήματος ιδιότητες.

6. Ηρεμεί και τονώνει το νευρικό σύστημα (χαρίζει ήρεμο ύπνο)

7. Ανακουφίζει από τις ημικρανίες.

8. Ευεργετικό με καταπλάσματα στους νευρικούς πόνους και νευρικές κεφαλαλγίες, καθώς και στους πόνους των αυτιών.

9. Έχει αντιπυρετική δράση.

10. Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.

11. Το έλαιό της βοηθά τις πληγές να επουλωθούν.

12. Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία, ζαχαροπλαστική, ποτοποιία.

13. Χρησιμοποιήστε το έγχυμα του βοτάνου, για να πλύνετε και να καθαρίσετε το πρόσωπό σας.

8f8335c7-f215-4d3c-8997-eaab20a8ccc5

Πως χρησιμοποιείται;

Για να χρησιμοποιήσετε τη λουίζα και να ωφεληθείτε από τις θεραπευτικές της ιδιότητες, μπορείτε να φτιάξετε ρόφημα ή κατάπλασμα για εξωτερική χρήση.

Έγχυμα: Αφού βράσετε το νερό προσθέτετε την προτεινόμενη δόση του βοτάνου. Αφήνετε σκεπασμένο για 5, σουρώνετε και πίνετε.

Αφέψημα: Παρασκευάζεται από τα φύλλα της λουίζας τα οποία βράζετε μαζί με νερό για 5 λεπτά, στη συνέχεια το σουρώνετε και πίνετε.

Κατάπλασμα: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα φύλλα λεμονόχορτου, με τη διαδικασία παρασκευής να διαφέρει σε κάθε περίπτωση.

Για κατάπλασμα από φρέσκο βότανο: Aπαιτείται αναλογία 1 προς 2, δηλαδή για μισό φλιτζάνι βότανο χρειαζόμαστε 1 φλιτζάνι νερό. Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά. Δεν το στραγγίζουμε.

Για κατάπλασμα από αποξηραμένο βότανο: Θα πρέπει εξ αρχής να αλέσουμε σε ένα γουδί το λεμονόχορτο. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή πάστας. Εφαρμόζεται απευθείας στην πληγείσα περιοχή με την βοήθεια μιας γάζας ή καθαρή μαλακή πετσέτα.

Αιθέρια έλαια: Μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία και από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Στην μαγειρική και την ποτοποιία : Τα φρέσκα φύλλα της δίνουν γεύση και άρωμα λεμονιού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.