Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχουμε όταν φεύγουμε για διακοπές είναι ποιός θα ποτίζει ή πως θα ποτίζονται τα φυτά μας την περίοδο της απουσίας μας. Εάν υπάρχει κάποιος που θ’ αναλάβει τη δουλειά, κανένα πρόβλημα! Εάν όμως όχι τότε τι μπορούμε κάνουμε ώστε να μη χαλάσουν όλα τα φυτά μας? Μερικές πιθανές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα αναλύονται στη συνέχεια….
1. Αυτόματο Πότισμα
Η καλύτερη και η πιο ασφαλής λύση είναι η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Μια λύση η οποία μπορεί να μας διευκολύνει και σε μόνιμη βάση αν δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο για να διαθέσουμε ώστε να ποτίσουμε τα φυτά μας.
Με το αυτόματο πότισμα έχουμε πολλαπλά οφέλη καθώς επειδή τα φυτά ποτίζονται πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, δηλαδή τις πιο σωστές ώρες, ακόμα ποτίζονται ακριβώς στην ρίζα τους φυτού και τέλος μειώνεται η σπατάλη του νερού. Καλό είναι βέβαια οι γλάστρες και τα φυτά που θα ποτίζονται να είναι ιδίου μεγέθους και με τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό. Το σύστημα αυτόματου ποτίσματος εγκαθίσταται από κάποιον κηπουρό ή εξειδικευμένο άνθρωπο, αλλά αν πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε σχετικά εύκολα να τα καταφέρετε και μόνοι σας. Η διαδικασία είναι απλή αν επιλέξετε τον κατάλληλο προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος και το σύστημα ποτίσματος που σας ταιριάζει.
2. Μπουκάλι με νερό αναποδογυρισμένο!
Εάν πρόκειται μόνο για μερικές γλάστρες που έχουμε στο μπαλκόνι μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε την εξής λύση: Χρησιμοποιούμε μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών του ενάμιση λίτρου, στο καπάκι των οποίων κάνουμε μία μικρή τρυπούλα και τα σφηνώνουμε ένα σε κάθε γλάστρα γυρισμένα ανάποδα, αφήνοντας το νερό να χύνεται σιγά σιγά και να δροσίζει το φυτό μας. Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά είναι μία κάποια λύση για ένα διάστημα 5 με 7 ημέρες. Στο συγκεκριμένο τρόπο πρέπει να προσέξουμε ώστε να τοποθετήσουμε σωστά το μπουκάλι για να αποφύγουμε να χυθεί όλο το νερό μαζί.
3. Αυτοποτιζόμενες Γλάστρες
Μια λύση που πραγματικά θα σας λύσει τα χέρια. Πρόκειται για γλάστρες- δοχεία με μοντέρνο σχεδιασμό, που μέσω ενός ειδικού συστήματος που διαθέτουν, αποθηκεύουν νερό στο κάτω μέρος τους και το αποδεσμεύουν σταδιακά στο φυτό. Υπολογίζεται ότι μπορούν να υποστηρίξουν το πότισμα του φυτού μας χωρίς δική μας “παρέμβαση”, για διάστημα περίπου ενός μηνός. Τέτοιες γλάστρες είναι οι γνωστές Lechuza.
4. Φυτίλι ή σχοινί
Μια απλή και αποτελεσματική πατέντα είναι το πότισμα με ένα δοχείο νερό και φυτίλι ή σχοινί. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Τα μόνα που χρειάζεστε είναι ένα δοχείο με νερό και ένα φυτίλι ή σχοινί ή κομμάτι ύφασμα στο κατάλληλο μήκος, ώστε να ενώσει τον πάτο του δοχείου με τη γλάστρα. Έτσι, το φυτίλι θα αρχίσει να μουσκεύει σιγά σιγά και θα μεταφέρει νερό στις γλάστρες σας.
5. Κρύσταλλοι αποθήκευσης νερού
Πρόκειται για μία σχετικά άγνωστη αλλά αποτελεσματική λύση για να ποτίζονται τα φυτά μας όταν λείπουμε διακοπές. Οι κρύσταλλοι αυτοί εξωτερικά μοιάζουν με κόκκους ζάχαρης (όταν είναι στεγνοί), τους οποίους ρίχνουμε κοντά στις ρίζες των φυτών. Στην πράξη, λειτουργούν σαν σφουγγάρια απορροφώντας ποσότητα νερού πολύ μεγαλύτερη του όγκου τους την οποία στη συνέχεια αποδεσμεύουν σταδιακά, δροσίζοντας το φυτό. Είναι λοιπόν ιδανικοί για να καλύψουν τις ανάγκες των φυτών μας όταν λείπουμε διακοπές – ιδιαίτερα δε των φυτών που έχουμε στις γλάστρες του μπαλκονιού μας.
Μερικά ακόμα μυστικά…
-Προτού φύγεις, βάλε τα φυτά σου σε σκιά ή σε ένα αυτοσχέδιο σπίτι από τέντες και υφάσματα ανοιχτόχρωμα. Όσος λιγότερος ήλιος τα “χτυπάει” τόσο λιγότερο νερό χρειάζονται.
– Επιπλέον εάν σκεπάσουμε την επιφάνεια της γλάστρας με μεγάλα λευκά βότσαλα θαλάσσης για να συγκρατείται η υγρασία στο εσωτερικό της γλάστρας, τότε έχουμε βρει την λύση στο πρόβλημά μας.
-Για τα γρήγορα διήμερα ή τριήμερα ταξιδάκια σου, πότισέ τα καλά και φρόντισε τα πιατάκια τους να γεμίσουν νερό.
-Ή εναλλακτικά αντί για πιατάκια, βάλε τα σε ρηχά μπολ γεμάτα νερό για να έχουν απόθεμα νερού και να απορροφούν όσο χρειάζονται για λίγες μέρες.