Το πότισμα αποτελεί μία πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία στον κήπο είτε πρόκειται για καλλωπιστικά φυτά, είτε για κηπευτικά, είτε για αρωματικά φυτά είτε για καρποφόρα δέντρα και θάμνους. Είναι γεγονός ότι το ανεπαρκές ή το υπερβολικό πότισμα σχετίζεται με τα περισσότερα προβλήματα που δημιουργούνται στα φυτά του κήπου μας. Πάμε να δούμε ορισμένες συμβουλές για το σωστό πότισμα των φυτών σας ώστε να είναι πάντα υγιή και όμορφα!
1. Πόσες φορές έχετε αγοράσει ένα φυτό και έχετε ρωτήσει: “κάθε πότε θέλει πότισμα;”. Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση πρέπει να σκεφτούμε το εξής: Εμείς κάθε πότε πίνουμε νερό; Η απάντηση είναι όταν διψάμε. Επομένως, ποτίζουμε τα φυτά μας μόνο όταν αυτά διψάνε! Δηλάδή ελέγχουμε με το δάχτυλό μας (σε μικρό βάθος) την υγρασία του χώματος. Όταν το χώμα έχει ανοιχτό καφέ-ξανθό χρώμα, στεγνό και τα φύλλα του φυτού έχουν γείρει ελαφρώς προς τα κάτω τότε χρειάζεται πότισμα.
2. Τόσο το πολύ όσο και το λίγο νερό μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα λουλούδια μας, όλους τους μήνες του χρόνου, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ρίχνουμε σωστή ποσότητα νερού στο κάθε φυτό. Ως βασική αρχή, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πότισμα των φυτών είναι αποτελεσματικό όταν καλύπτει ομοιόμορφα το χώμα γύρω από τις ρίζες των φυτών.
3. Ανάλογα με το είδος του φυτού υπάρχουν φυτά που χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού από κάποια άλλα. Φυτά όπως, ο πάπυρος, τα μπαμπού, και αρκετά εποχιακά φυτά, επειδή έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα απαιτούν περισσότερο νερό. Υπάρχουν και άλλα πάλι που οι απαιτήσεις τους σε νερό είναι λιγότερες όπως οι βουκαμβίλιες, οι κάκτοι, τα παχύφυτα (φυτά με σαρκώδη φύλλα) κ.α.
4. Σημαντικό ρόλο παίζει, η ηλικία του φυτού μας και το μέγεθος της γλάστρας μέσα στην οποία το έχουμε. Ένα φυτό μεγάλης ηλικίας, που έχει αναπτύξει πλούσιο ριζικό σύστημα και βρίσκεται για χρόνια στην ίδια γλάστρα, έχει περισσότερες απαιτήσεις σε νερό, γιατί οι ρίζες του έχουν καταλάβει όλο το χώρο και δεν υπάρχει αρκετό χώμα για να συγκρατεί υγρασία, σε σχέση με ένα φυτό που πρόσφατα μεταφυτεύτηκε σε μεγαλύτερη γλάστρα.
5. Η ατμοσφαιρική υγρασία καθώς και η θερμοκρασία είναι βασικοί παράγοντες, αφού από αυτούς εξαρτάται η διαπνοή των φυτών μας. Σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες, τα φυτά διαπνέουν εντονότερα, με αποτέλεσμα να ζητάνε και συχνότερο πότισμα. Σε αντίθεση με μήνες του χρόνου, όπου η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή και τα φυτά μας αναπαύονται, επομένως ελλατώνουμε και το πότισμά τους.
6. Η θέση του φυτού και της βεράντας μας είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το νερό, καθώς ένα φυτό που το χτυπάει ο ήλιος όλη την ημέρα χρειάζεται συχνότερα νερό από ένα άλλο φυτό που βρίσκεται στη σκιά.
7. Η καλύτερη ώρα για το πότισμα των φυτών είναι νωρίς το πρωί, ενώ ακόμη οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές για τα δεδομένα της κάθε εποχής. Το πρωϊνό πότισμα θα δώσει στο νερό χρόνο να φτάσει βαθιά μέσα στο έδαφος και να απορροφηθεί σταδιακά από τις ρίζες των φυτών, χωρίς να χαθεί πολύτιμο νερό από την εξάτμιση. Αν δεν μπορείτε να ποτίζετε τα φυτά το πρωί, η δεύτερη καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα, μετά τις 18:00.
8. Κατά τη διάρκεια του έτους που ο ήλιος είναι έντονος καλό είναι να προσέχουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα. Αν ο ήλιος είναι έντονος και οι σταγόνες που έχουν πέσει επάνω στα φύλλα δεν προλάβουν να εξατμιστούν, μπορούν να δημιουργήσουν ηλιακά εγκαύματα στα φύλλα.
9. Ποτίζουμε τόσο μέχρι να δούμε να βγαίνει νερό κάτω από τη γλάστρα (από τις τρυπούλες της δηλαδή). Αν το χώμα έχει στεγνώσει και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της γλάστρας, τότε τοποθετούμε το φυτό μέσα ένα κουβά ή λεκάνη με νερό και το αφήνουμε εκεί (περίπου 20 λεπτά) για να τραβήξει από τις τρύπες της γλάστρας όσο νερό χρειάζεται.