Πως να προστατέψω το βιολογικό λαχανόκηπό μου?

3baca691-f37b-4ff0-855a-bb8f66c09e68

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ένας λαχανόκηπος ξεκινάει από την ώρα που θα φυτέψουμε ή θα σπείρουμε τα πρώτα φυτά! Στην πραγματικότητα όμως ένας βιολογικός λαχανόκηπος ξεκινάει πολύ πιο πριν. Πάμε να δούμε όμως ποια είναι αυτά που πρέπει να προσέξουμε ώστε να έχουμε έναν υγιή και καλό βιολογικό λαχανόκηπο!

Τί πρέπει να προσέξουμε πριν την σπορά ή την φύτευση.

-Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι το σημείο που θα εγκαταστήσουμε το λαχανόκηπο μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιλέξουμε σημεία που σκιάζονται, είναι εκτεθειμένα σε ισχυρούς ανέμους, βρίσκονται κοντά σε μπορντούρες θάμνων, έχουν υψηλή υγρασία ή νεροκρατούν. Ειδικά όταν το έδαφος έχει την τάση να κρατά νερό, η φύτευση των λαχανικών πρέπει να γίνει σε σαμάρια.

-Καλό είναι κάθε χρόνο να εναλλάσουμε το σημείο που καλλιεργούμε το κάθε είδος δηλαδή να κάνουμε αμειψισπορά. Αυτή η τεχνική εξασφαλίζει καλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή, για 2 βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι σε κάθε καλλιεργητική περίοδο τα λαχανικά μας, αλλάζοντας περιοχή καλλιέργειας δηλαδή χώμα, αποφεύγουν ασθένειες, έντομα ή μικροοργανισμούς που μπορεί να έχουν εγκατασταθεί, να τα έχουν ήδη προσβάλλει και να βρίσκονται στο χώμα περιμένοντας να τα ξαναπροσβάλλουν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο νέο χώμα βρίσκουν διαθέσιμα όσα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά εξάντλησαν στη προηγούμενη θέση τους. Η αμειψισπορά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα που έχουμε στη διάθεση μας για τον περιορισμό της εμφάνισης και εξάπλωσης των ασθενειών.

d527f3d0-3011-4d7a-90b4-b7df9737341e

-Κατά την επιλογή των λαχανικών μας, θα πρέπει να διαλέξουμε ποικιλίες και υβρίδια που έχουν αντοχή στις συνηθισμένες ασθένειες της περιοχής μας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ποικιλίες ή υβρίδια λαχανικών με αντοχή σε όλες τις ασθένειες, αλλά ακόμη και αν παρουσιάζουν αντοχή σε μια ασθένεια δε σημαίνει απόλυτα ότι δεν θα εκδηλώσουν κάποια συμπτώματα ασθένειας. Όπως και να έχει όμως η επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών είναι ίσως από τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε στη διάθεση μας.

-Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ηλιοαπολύμανση του εδάφους με την οποία αντιμετωπίζεται ένας μεγάλος αριθμός εδαφογενών παθογόνων, από την ηλιακή ενέργεια η οποία εγλωβίζεται σε καλά προετοιμασμένο και ποτισμένο έδαφος που έχει καλυφθεί με διαφανές πλαστικό (τουλάχιστον για 4-6 εβδομάδες).

-Τέλος πριν την σπορά ή τη φύτευση των λαχανικών μας πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από το λαχανόκηπο τα ζιζάνια και τυχόν υπολείμματα από την προηγούμενη καλλιέργεια, γιατί αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Διαχείριση του νερού

-Η άρδευση των λαχανικών είναι σίγουρα ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες όταν πρέπει να ελέγξουμε την εξάπλωση και την διάδοση των ασθενειών στο λαχανόκηπο. Ανεξάρτητα του τρόπου άρδευσης που έχουμε επιλέξει (στάγδην, σε αυλάκια, κτλ) ο χρόνος έναρξης των αρδεύσεων αλλά και η διάρκεια τους θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαχανικών μας.

0be8a3ea-830a-4ad0-a158-843943cb7f86

-Υπερβολικές αρδεύσεις ευνοούν τις περισσότερες ασθένειες του εδάφους, ενώ αντίθετα αν αφήνουμε τα λαχανικά μας να διψάνε και να καταπονούνται, μειώνεται η ευρωστία τους και τελικά γίνονται πιο ευαίσθητα σε προσβολές.

-Από την άλλη πλευρά, οι ασθένειες του φυλλώματος ευνοούνται όταν ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να ποτίζουμε προκαλεί διαβροχή των φύλλων τους. Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενειών για να μπορέσουν να μολύνουν τα φυτά μας χρειάζονται την ύπαρξη υγρασίας πάνω στα φύλλα των λαχανικών για ένα διάστημα τουλάχιστον 8-10 ωρών. Επομένως, σκοπός μας είναι να διατηρούμε όσο είναι δυνατόν το φύλλωμα των λαχανικών μας στεγνό. Ακόμη και η δροσιά που υπάρχει στα φύλλα από την υγρασία της ατμόσφαιρας, μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη ασθενειών. -Από την πλευρά μας πρέπει να αποφύγουμε τα νυχτερινά ποτίσματα που ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων συνθηκών και να προβούμε μόνο σε πρωινές αρδεύσεις με τις οποίες η διάρκεια της αυξημένης υγρασίας στο περιβάλλον των φυτών περιορίζεται με την επίδραση του ήλιου.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.