Πελαργόνι, μια όμορφη πόα για τον κήπο σας

Το Πελαργόνι ή Πελαργόνιο (Pelargonium grandiflorum) είναι μια όμορφη πόα που ξεχωρίζει από τα εντυπωσιακά του άνθη και το ελαφρώς αρωματικό φύλλωμά του. Είναι από την οικογένεια Geraniaceae και έχει καταγωγή από τις εύκρατες περιοχές της Αφρικής. Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι το πελαργόνι είναι ένα είδος γερανιού, αυτό δεν ισχύει! Το πελαργόνι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι, αλλά πρόκειται για διαφορετικό είδος φυτού που έχει άλλα χαρακτηριστικά.

Το ύψος του κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 30 έως 60 εκατοστών, ανάλογα με τις συνθήκες ανάπτυξης. Το φύλλωμα του έχει τη μορφή μικρού θάμνου, που παραμένει πράσινο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το κύριο χαρακτηριστικό του φυτού είναι τα μεγάλα, εντυπωσιακά άνθη του, σε αποχρώσεις συνήθως του ροζ και του μωβ, καθώς και σε πορτοκαλι, κόκκινο και άσπρο με μία χαρακτηριστική σκούρα απόχρωση στο κέντρο τους. Η ανθοφορία του ξεκινάει τον μάϊο και συνεχίζει μέχρι τον αύγουστο.

Θέση

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερές περιοχές. Είναι ευαίσθητο στο κρύο οπότε πρέπει να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό.

Πότισμα

Το πελαργόνι χρειάζεται κάθε 2 φορές την εβδομάδα ποτίσμα, αλλά πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία του εδάφους. Ξαναποτίζουμε μόνο όταν έχει στεγνώσει καλά το χώμα του.

Έδαφος

Αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη με καλή αποστράγγιση και προτιμά ελαφρώς ασθενικό έως μέτριο pH. Κατά τη φύτευση, φροντίζουμε η γλάστρα να έχει τρύπες στη βάση για να φεύγει το νερό και χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά.

Λίπασμα

Για να ενισχύσουμε τη βλάστηση και την ανθοφορία του φυτού, προσθέτουμε υγρό λίπασμα γενικής χρήσης μία φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

Ανθεκτικότητα

Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από 5°C.

Εχθροί και ασθένειες

Είναι αρκετά ανθεκτικό σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και δεν χρειάζεται κάποιου είδους ψεκασμό.

Κατάλληλο για

  • Βεράντα
  • Κήπο δίπλα στην θάλασσα
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.