Η Ευφορβία ή αλλιως και αγλέορας!

Η Ευφορβία η διτταδενώδης (Euphorbia rigida) γνωστό και ως αγλέορας ή αγλέουρο, είναι ένα αειθαλές πολυετές φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Euphorbiaceae. Προέρχεται από το νότιο τμήμα της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής.

Περιγραφή φυτού

Ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό φυτό τοπίου που χαρακτηρίζεται από έναν στρόγγυλο, σταθερό κορμό που αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι περίπου 60εκ. Οι βλαστοί της αναπτύσσονται με έναν σχετικά ευθύ σχηματισμό, τα φύλλα της είναι στενά και μακριά με πράσινο χρώμα, τα άνθη της είναι πολύχρωμα και εντυπωσιακά.

Εποχή άνθησης

Κατά την άνθηση οι κορυφές των βλαστών δημιουργούν μια μικρή ομπρέλα ανθών που μπορεί να είναι κίτρινα ή πορτοκαλί. Η Euphorbia rigida συνήθως ανθίζει κατά τη διάρκεια της άνοιξης και η ανθοφορία της διαρκεί για αρκετές εβδομάδες.

Ανθεκτικότητα

Το φυτό είναι γενικά ανθεκτικό σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως επίσης αντέχει τη ζέστη και τη ξηρασία. Είναι επίσης ανθεκτικό στα περισσότερα παράσιτα και ασθένειες, στο αλάτι και είναι εύκολο στη φροντίδα του.

Θέση

Προτιμάει τους φωτεινούς και ηλιόλουστους χώρους, καλά στραγγισμένο έδαφος αλλά και σε μια ελαφρά σκιά δεν έχει πρόβλημα στην άνθηση της. Είναι κατάλληλο για ξηρούς κήπους και πέτρινες καλλιέργειες.

Πότισμα

Η Euphorbia rigida δεν χρειάζεται πολύ περιποίηση , θέλει ελάχιστο πότισμα, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο στο περιβάλλον γύρω από μεγαλύτερους και υψηλότερους θάμνους, όπως οι τριανταφυλλιές.

Ασθένειες

Μια συμαντική ασθένεια είναι το σάπισμα ρίζας που μπορεί να προκαλέσει υπερβολική υγρασία στο χώμα ή κακή αποστράγγιση. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε εδάφη με καλή αποστράγγιση και να προσέχετε το συχνό πότισμα. Ιοί και μύκητες μπορεί να επηρεάσουν το φυτό, η εμφάνιση ανομαλιών στα φύλλα, τα άνθη ή οι κλαδώσεις μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος. Προσοχή με το γάλα του φυτού, είναι τοξικό! Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς του δέρματος, των ματιών και άλλες αντιδράσεις.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.