Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του σπιτιού μας είναι σημαντικά κλειδιά στην δημιουργία ενός όμορφου κήπου. Διότι, περνάμε αρκετό χρόνο και δημιουργούμε όμορφες στιγμές με την οικογένεια μας και τους φίλους μας.
Η διαμόρφωση του κήπου του σπιτιού μας, μας βοηθάει να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε το πράσινο.
Οι βασικότεροι παράγοντες για έναν επιτυχή σχεδιασμό είναι:
- Αντίθεση
- Διαδοχή/Επανάληψη
- Άξονας
- Συγκυριαρχία
- Πλαισίωση
- Ισορροπία
1. Αντίθεση
Πρέπει να υπάρχουν έντονες αντιθέσεις για να γίνονται αμέσως αντιληπτές. Τα χρώματα και οι μορφές των φυτών ενισχύουν τις αντιθέσεις για ένα πιο όμορφο και πλούσιο τοπίο.
2. Διαδοχή/Επανάληψη
- Διαδοχή τοπίων: μπορεί να υπάρχει διαδοχή μορφών, είτε γραμμική διαδοχή (γραμμή δέντρων), είτε χρωματική διαδοχή (εισαγωγή χρώματος σε συνεχές ίχνος)
- Επανάληψη: δίνει έκφραση στη ποικιλία γιατί ελέγχει τη μονοτονία, υποβάλλει την αίσθηση της τάξης και επίσης η επανάληψη επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση μεμονωμένων φυτικών ειδών σε ομάδες.
3. Άξονας
Ο άξονας είναι μια κύρια γραμμή κατεύθυνσης, κίνησης ανάπτυξης ή επέκτασης, γι’αυτό είναι και ο σημαντικότερος. Είναι ισχυρός, εκβιαστικός, απαιτητικός και ελέγχει τα πράγματα στη δική του τάξη. Ένας άξονας στο τοπίο γίνεται κυρίαρχος αλλά συχνά είναι δυνατόν να είναι μονότονος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον αποφεύγουμε.
4. Έμφαση
Με τη χρήση του στοιχείου της έμφασης το ενδιαφέρον εστιάζει σε ένα στοιχείο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δευτερέυοντα σημεία έμφασης για να προσδώσει ειδικό χαρακτήρα στο τοπίο.
5. Συγκυριαρχία
Δημιουργείται όταν δυο ιδιαίτερες μορφές ή αντικείμενα βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο και προβάλλονται, έτσι κυριαρχούν στο τοπίο. Χρειάζεται προσοχή όταν χρησιμοποιούνται περισσότερα αντικείμενα γιατί οπτικά πολλές φορές δεν ικανοποιεί.
6. Πλαισίωση
Όπως το πλαίσιο ενός πίνακα έτσι και το τοπίο, χαρακτηριστικές μορφές αναδεικνύονται όταν πλαισιώνονται και περιορίζονται από δενδροστοιχίες ή απόκρημνους βράχους.
7. Ισορροπία
Ισορροπία στη σύνθεση επιτυγχάνεται με σωστή κατανομή φυτών και στις δύο πλευρές των αξόνων του κήπου. Ανάλογα με το είδος της ισορροπίας έχουμε συμμετρικό ή ασύμμετρο τοπίο.
Tips
Παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές για την ποικιλία στοιχείων και έλεγχο κλίματος του κήπου μας.
Ποικιλία στοιχείων
Με την ποικιλία πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω επειδή αν έχουμε λίγη οδηγεί σε μονοτονία ενώ αν έχουμε πολλή δημιουργεί σύγχυση.
Η επιλογή και η τοποθέτηση των φυτών και των δομικών υλικών γίνεται σύμφωνα με τις διαστάσεις του οικοπέδου, τον τύπο εδάφους και τον προσανατολισμό. Ο συνδιασμός των φυτών προσφέρει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων στον κήπο ενώ τα δομικά υλικά μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των φυτών και να δημιουργήσουν ένα αρμονικό περιβάλλον.
Έλεγχος κλίματος
Στους περισσότερους κήπους έχουμε δει ότι τα δέντρα και τα φυτά στους φράκτες είναι πολλά και ψηλά. Αυτό γίνεται επειδή αυτά τα φυτά και τα δέντρα ελέγχουν το κλίμα.
- Έλεγχος θερμοκρασίας και ηλιακής ακτινοβολίας: τα φύλλα τους διακρατούν, αντανακλούν και απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό γίνεται με την πυκνότητα του φυλλώματος, την μορφή των φύλλων και το σύστημα διακλάδωσης.
- Έλεγχος του ανέμου: τα δέντρα μειώνουν την ταχύτητα του ανέμου, αυτό εξαρτάται από το ύψος δέντρων, την πυκνότητα και το πλάτος του ανεμοφράκτη και την κατάλληλη επιλογή των ειδών (τα κωνοφόρα είναι κατάλληλα τον χειμώνα και τα φυλλοβόλα είναι κατάλληλα το καλοκαίρι).
- Έλεγχος βροχοπτώσεων και υγρασίας: γίνεται απορροή του νερού και αύξηση της διήθησης του στο έδαφος.
- Έλεγχος θορύβου: τα φυτά και τα δέντρα έχουν και αυτή την ικανότητα, όσο πιο κοντά στην ηχητική πηγή βρίσκονται τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του θορύβου. Αυτό εξαρτάται από την ένταση, την συχνότητα και την κατεύθυνση του ήχου, το είδος του φυτού ή δέντρου και τους κλιματικούς παράγοντες. Μερικά είδη που μειώνουν περισσότερο τον θόρυβο: Σφένδαμος ψευδοπλάτανος (Acer Pseudoplatanus), Λικιδάμβαρη δέντρο (Liquidambar Styraciflua), Πλάτανος ο ανατολικός (Platanus Orientalis), Φλαμουριά (Tilia Platyphyllos), Οξιά (Fagus Sylvatica), Αρκουδοπούρναρο (Ilex Aquifolium), Γαύρος μπετουλοειδής (Carpinus Betulus) και Αζαλέα (Rhododendron sp).