Τέμαρι ανοιξιάτικο ανθοφόρο φυτό!

Το Τέμαρι (Verbena peruviana) είναι ποώδες ανθόφυτο χαμηλής ανάπτυξης, το οποίο φτάνει σε ύψος τα 35 cm. Aνήκει στην οικογένεια Verbenaceae. Προέρχεται από το Νότια Αμερική.

Περιγραφή του φυτού

Το τέμαρι είναι ένα διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό λόγω της εντυπωσιακής και μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας του. Τα φύλλα της είναι πράσινα, ωοειδή και οδοντωτά.

Η άνθιση του ξεκινάει το Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Χρησιμοποιείται ευρέως σε κήπους, βεράντες, μπαλκόνια και βραχόκηπους.

Καλλιεργητικές Φροντίδες

Έδαφος

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση.

Θέση

Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά. Σε ηλιόλουστες θέσεις αναπτύσσεται καλύτερα και παράγει περισσότερα άνθη.

Πότισμα

Το τέμαρι είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, επομένως ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι ξηρό.

Λίπανση

Ακόμα και η λίπανσή του είναι σημαντική, ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Καλό είναι να προστεθεί λίπασμα μια φορά το μήνα, για να μπορέσει να έχει το φυτό πλούσια και συνεχής ανθοφορία.

Ανθεκτικότητα

Το χειμώνα αντέχει μέχρι τους -4° C, ενώ την άνοιξη δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Προσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα

Χρειάζεται να αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να διατηρούν τη ζωτικότητα τους και να έχουν παρατεταμένη ανθοφορία. Μέσα στο καλοκαίρι, όταν η πρώτη ανθοφορία έχει ολοκληρωθεί, κορυφολογούμε (κόβουμε την άκρη των βλαστών ανάμεσα από τα λουλούδια) για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση, και να δημιουργήσουμε πιο πυκνά φυτά με πλούσια ανθοφορία.

Ασθένειες και Εχθροί

Το τέμαρι είναι ανθεκτικό σε παράσιτα και ασθένειες. Τα περισσότερα προβλήματα σχετίζονται με λάθη που γίνονται στη φροντίδα του. Χρειάζεται προσοχή στο πότισμα για να αποφεύγεται η σήψη των ριζών της και ο μαρασμός των ανθέων.

Μπορεί να εμφανίσει προσβολή βοτρύτη και ωίδιο, τα οποία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ψεκασμούς.

Χρήσεις του φυτού

Γενικά, εξαιτίας της μορφής του φυτού αυτού χρησιμοποιείται περισσότερο ως φυτό εδαφοκάλυψης και σε βραχόκηπους. Όμως, μπορεί να τοποθετηθεί και σε παρτέρια, γλάστρες καθιστές αλλά και κρεμαστές.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.