Πάπυρος, το χαρτί της αρχαιότητας!

Ο πάπυρος (Cyperus papyrus) είναι ένα ριζωματώδη υδρόβιο φυτό. Ανήκει στην οικογένεια των Cyperaceae. Προέρχεται από την Αίγυπτο.

Περιγραφή του φυτού

Ο Πάπυρος Κυπερός, είναι ευρέως γνωστός ως Πάπυρος ή Πάπυρος της Αιγύπτου. Είναι θάμνος, ο οποίος φτάνει σε ύψος τα 5,00 μέτρα. Αποτελείται από τριγωνικούς, πράσινους μίσχους. Στην κορυφή των μίσχων εκφύονται μακριά και λεπτά πράσινα φύλλα σε σχήμα ομπρέλας. Τα άνθη του έχουν κίτρινο-καφέ χρώμα. Η περίοδος της ανθοφορίας του είναι το καλοκαίρι.

Φροντίδα του φυτού

Συνθήκες ανάπτυξης

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών, χωρίς συγκεκριμένη οξύτητα αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε μέρη με εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία (ποτάμια, ρέματα, δημόσια πάρκα)!!

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριο πότισμα περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Αλλά χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού ανά 2-3 μέρες κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.

Λίπανση

Λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες σκεύασμα μία φορά στην αρχή της άνοιξης και μία στο τέλος του φθινοπώρου για τη διατήρηση της ευρωστίας και βελτίωση της ανάπτυξης της.

Ανθεκτικότητα 

Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα έως τους 5ºC. Είναι ανθεκτικό φυτό στη ζέστη, στον δυνατό αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κλάδεμα

Μετά το τέλος της ανθοφορίας του αφαιρούμε όλο το υπέργειο τμήμα του φυτού, για πλούσια νέα βλάστηση την επόμενη περίοδο.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Κόβουμε τους μίσχους περίπου 10-12 εκατοστά και τους βάζουμε ανάποδα σε δοχείο με νερό μέχρι να βγουν οι ρίζες. 

Χρήσεις του πάπυρου

  • Ιδανικό για παρτέρια.
  • Κατάλληλο για χρήση σε παρτέρια και βραχόκηπους.
  • Φυτεύεται μεμονωμένα και σε συστάδες.
  • Παρουσιάζει αντοχή στην αλατότητα, γι’αυτό αποτελεί ιδανική επιλογή για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Εχθροί και Ασθένειες

Ο πάπυρος θεωρείται ανθεκτικό φυτό σε ασθένειες και εχθρούς.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.