Γιασεμί Χιώτικο με το πλούσιο άρωμα!

To Γιασεμί Μεγανθές ή Χιώτικο (Jasminum grandiflorum) είναι ένας φυλλοβόλος ή ημιαειθαλής θάμνος που αναρριχάται και παρουσιάζει εντυπωσιακή πλούσια ανθοφορία. Ανήκει στην οικογένεια των Oleaceae. Είναι ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο που δεν έχει πολλές απαιτήσεις.

Περιγραφή φυτού

Το ύψος του φυτού μπορεί να ξεπεράσει τα 5 μέτρα. Τα φύλλα του είναι σύνθετα, αποτελούνται από 5-7 φυλλάρια που είναι στρογγυλά ή ωοειδή με σκούρο πράσινο χρώμα. Τα άνθη του είναι μικρά λευκού χρώματος κι αναδύουν ένα γλυκό άρωμα. Η ανθοφορία του ξεκινάει την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο.

Φροντίδα φυτού

Τοποθεσία: Χρειάζεται ζεστές και ηλιόλουστες θέσεις, προστατευμένες από το κρύο και το δυνατό άνεμο. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε μερική σκιά όμως τα περισσότερα λουλούδια εμφανίζονται με τον ήλιο. Όσον αφορά το έδαφος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αρκεί το χώμα του να στραγγίζει καλά.

Πότισμα: Χρειάζεται μέτριες ποσότητες ποτίσματος, με περιορισμένο έως καθόλου πότισμα το χειμώνα και πιο τακτικά ποτίσματα τις ζεστές περιόδους του χρόνου.

Κλάδεμα: Γίνεται στα τέλη της άνοιξης, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του. Εφαρμόζουμε ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης για να διατηρήσουμε το σχήμα του.

Ασθένειες και εχθροί

Το Γιασεμί προσβάλλεται πολύ συχνά από διάφορους εχθρούς και ασθένειες, αλλά δεν προκαλούνται σοβαρές ζημιές στο φυτό. Οι πιο συχνοί εχθροί του είναι η μελίγκρα, η οποία δημιουργεί μελιτώδη εκκρίματα στα φύλλα του φυτού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά μυρμήγκια πάνω στο φυτό μας.

Ο δεύτερος εχθρός είναι τα κοκκοειδή, τα οποία προσβάλλουν τους βλαστούς του φυτού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.