Λεβαντίνη, ένας εντυπωσιακός χαμηλός θάμνος!

Η Λεβαντίνη (Santolina chamaecyparissus) χρησιμοποιείται ευρέως στην αρχιτεκτονική τοπίου εξαιτίας του εντυπωσιακού χρώματος στο φύλλωμα της. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Η καταγωγή της είναι από περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μεσογείου.

Περιγραφή του φυτού

Η λεβαντίνη είναι πολυετής, αρωματικός θάμνος με αργή ανάπτυξη. Φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά. Τα φύλλα της είναι μικρά, οδοντωτά και στενά, γκριζοπράσινου χρώματος. Τα άνθη της είναι κίτρινα και εκφύονται σε σφαιρικές ταξιανθίες. Η ανθοφορία ξεκινά το Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά. 

Αναπτύσσεται και σε άγονα, πετρώδη εδάφη.

Ανθεκτικότητα

Είναι ευαίσθητη στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Κατάλληλο για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριες ποσότητες ποτίσματος, με περιορισμένο έως καθόλου πότισμα το χειμώνα και πιο τακτικά ποτίσματα τις ζεστές περιόδους του χρόνου.

Κλάδεμα

Κλαδεύουμε σχετικά ελαφρά, στις αρχές της άνοιξης, διατηρώντας το σχήμα της σε συμπαγή μορφή, αφαιρώντας άρρωστα και ξερά κλαδάκια.

Λίπανση

Για να πετύχουμε διαρκή και πλούσια ανθοφορία, καλό είναι το διάστημα από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού να την ενισχύουμε τακτικά.

Ασθένειες και εχθροί

Δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβήματα. Μπορεί να προσβληθεί από αφίδες και κοκκοειδή.

Είναι κατάλληλο για

  • μεμονομένες φυτεύσεις σε κήπους, πάρκα,
  • εδαφοκάλυψη,
  • φύτευση σε γλάστρες για μπαλκόνια, βεράντες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.