Ορτανσία, σήμα κατατεθέν του Πηλίου!

Η Ορτανσία (Hydrangea macrophylla) είναι δικοτυλήδονο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Υδραγγειοειδή (Hydrangeaceae). Το γένος Υδραγγεία περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη, που ευδοκιμούν στην Κεντρική και στην Ανατολική Ασία, κυρίως στην Κίνα και στις περιοχές των Ιμαλαΐων.

Περιγραφή του φυτού

Η ορτανσία είναι θαμνώδες, φυλλοβόλο φυτό. Έχει μεγάλα φύλλα μήκους έως 15 εκατοστά, σχήματος καρδιάς με οδοντωτή περιφέρεια. Οι ταξιανθίες της είναι πλούσιες, μεγάλες με διάμετρο που μπορεί να φτάσει τα 25 cm και σφαιρικές. Αποτελούνται από πολλά μικρά άνθη σε ροζ, κόκκινα, μοβ, μπλε και λευκό χρώμα.

Φροντίδα του φυτού

Χώμα

Η ορτανσία εφόσον είναι οξύφιλο φυτό θέλει χώμα με χαμηλό pH, δηλαδή όξινο. Η σύνθεση του θα ενισχύσει την ανάπτυξη της και της θα εξασφαλίσει τη σωστή αποστράγγιση νερού. Το καλύτερο χώμα είναι το καστανόχωμα.

Φωτισμός

Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως ειδικά το καλοκαίρι. Το άμεσο ηλιακό φως δημιουργεί ξηρό περιβάλλον αλλά και της καίει τα φύλλα.

Τοποθεσία

Η ορτανσία είναι ένας φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος, κατάλληλος τόσο για τον κήπο σας όσο και για τη βεράντα σας. Προτιμά τις σκιερές ή ημισκιερές θέσεις αφού δεν αντέχει το άμεσο ηλιακό φως και τις καυτές ακτίνες του ήλιου.

Οι ποικιλίες για εσωτερικούς χώρους δεν αντέχουν το κρύο και παγώνουν αν εκτεθούν απότομα σε αυτό. Αντιθέτως, άλλες ποικιλίες έχουν αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -15°C (π.χ. οι ποικιλίες Πηλίου).

Πότισμα

Είναι απαραίτητο να διατηρείτε το χώμα της ελαφρά νωπό, γι’ αυτό καλό είναι να το ελέγχετε τακτικά. Σκαλίστε το με τα δάχτυλα σας και αν το αισθανθείτε να τρίβεται χωρίς υγρασία, ήρθε η ώρα να την ποτίσετε. Όταν είναι ανθισμένη, χρειάζεται λιγότερο νερό.

Λίπανση

Προσθέτουμε ένα καλό ισορροπημένο λίπασμα για οξύφιλα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο Δεκέμβρη – Φλεβάρη, καθώς και τον Αύγούστο. Τέτοιου είδους λίπασμα βοηθά να διατηρηθεί το pH του εδάφους στα σωστά επίπεδα.

!!Αν το φυτό σας αρχίζει να βγάζει πολύ ανοιχτόχρωμα πράσινα φύλλα η αιτία είναι προφανώς η έλλειψη αζώτου!!

Κλάδεμα

Κλαδεύουμε την ορτανσία μετά την ανθοφορία της, στο τέλος του χειμώνα, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. Με το κλάδεμα απομακρύνουμε το άχρηστο φυτικό υλικό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά επιλεγμένοι, τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες.

Εχθροί και Ασθένειες

Πολλά έντομα είναι εχθροί της ορτανσίας και μπορούν να προξενήσουν ζημίες στο φυτό εκτός αν τα προλάβουμε. Τα πιο βλαβερά είναι τα κοκκοειδή, οι ψείρες, ο τετράνυχος, ο θρίπας και ο αλευρώδης.

Το πιο συχνό πρόβλημα είναι το κιτρίνισμα και η περιφερειακή ξήρανση των φύλλων της. Τα συνήθη αίτια είναι η έλλειψη σιδήρου ή το υψηλό pH που συμβαίνει όταν βάζουμε το κλασικό φυλλόχωμα του εμπορίου.

Χρήση του φυτού

Η ορτανσία είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία εξαιτίας των μεγάλων και έντονων χρωμάτων στα άνθη του.

Χρησιμοποιείται:

  • για φύτευση παρτεριών,
  • σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες,
  • για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών και
  • σε βραχόκηπους.

Επίσης χρησιμοποιείται και στην ανθοδετική τέχνη σαν διακοσμητικό κομμένο σε ανθοδοχεία. Είναι ιδανική επιλογή ανθοδέσμης για κάθε κοινωνική περίσταση είτε επιλεχθούν μόνες τους, είτε σε συνδυασμό με άλλα άνθη.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.