Αζαλέα, ένα διακοσμητικό φυτό!

Η Αζαλέα (Azalea indica, Azalea japonica) είναι καλλωπιστικό, θαμνώδες φυτό της οικογένειας των Ericaceae. Είναι ενδημικό φυτό των ορεινών περιοχών της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ινδίας.

Περιγραφή του φυτού

Η αζαλέα είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από μικρά, λογχοειδή, λαμπερά, πράσινα φύλλα.

Η μεγάλη αισθητική αξία της βρίσκεται στην πλούσια ανθοφορία της μέσα στην άνοιξη. Τα άνθη της είναι μονά ή διπλά, σε διάφορους χρωματισμούς, μονόχρωμους ή δίχρωμους, τα οποία παραμένουν στο φυτό για αρκετές εβδομάδες.

Φροντίδα του φυτού

Χώμα

Η αζαλέα εφόσον είναι οξύφιλο φυτό θέλει χώμα με χαμηλό pH, δηλαδή όξινο. Η σύνθεση του θα ενισχύσει την ανάπτυξη της και της θα εξασφαλίσει τη σωστή αποστράγγιση νερού. Το καλύτερο χώμα είναι το καστανόχωμα.

Φωτισμός

Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως ειδικά το καλοκαίρι. Το άμεσο ηλιακό φως δημιουργεί ξηρό περιβάλλον αλλά και της καίει τα φύλλα.

Τοποθεσία

Η αζαλέα είναι ένας φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος, κατάλληλος τόσο για τον κήπο σας όσο και για τη βεράντα σας. Προτιμά τις σκιερές ή ημισκιερές θέσεις αφού δεν αντέχει το άμεσο ηλιακό φως και τις καυτές ακτίνες του ήλιου.

-Εάν είναι φυτεμένη στον κήπο πρέπει να την προστατέψουμε από τις χαμηλέδς θερμοκρασίες του χειμώνα και τους βοριάδες.

-Εάν είναι φυτεμένη σε γλάστρα, τότε θα πρέπει να την τοποθετήσουμε σε σημείο που θα είναι προστατευμένη.

-Αν την έχουμε την αζαλέα σε εσωτερικό χώρο, την τοποθετούμε σε φωτεινή θέση που να μην δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Μακριά από θερμαντικά σώματα όπως, καλοριφέρ, τζάκι, καθώς και κλιματιστικά.

Πότισμα

Είναι απαραίτητο να διατηρείτε το χώμα της ελαφρά νωπό, γι’ αυτό καλό είναι να το ελέγχετε τακτικά. Σκαλίστε το με τα δάχτυλα σας και αν το αισθανθείτε να τρίβεται χωρίς υγρασία, ήρθε η ώρα να την ποτίσετε. Όταν είναι ανθισμένη, χρειάζεται λιγότερο νερό.

Προσοχή!!

Αν τα άνθη της παραμένουν κλειστά, αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην υπερβολική υγρασία. Μειώνουμε τη συχνότητα του ποτίσματος και ελέγχουμε πάντα το χώμα πριν ποτίσουμε ξανά!

Λίπανση

Προσθέτουμε ένα καλό ισορροπημένο λίπασμα για οξύφιλα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο Δεκέμβρη – Φλεβάρη, καθώς και τον Αύγούστο. Τέτοιου είδους λίπασμα βοηθά να διατηρηθεί το pH του εδάφους στα σωστά επίπεδα.

Κλάδεμα

Κλαδεύουμε την ορτανσία μετά την ανθοφορία της, στο τέλος του χειμώνα, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. Με το κλάδεμα απομακρύνουμε το άχρηστο φυτικό υλικό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά επιλεγμένοι, τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες.

Εχθροί και Ασθένειες

Πολλά έντομα είναι εχθροί της αζαλέας και μπορούν να προξενήσουν ζημίες στο φυτό εκτός αν τα προλάβουμε. Τα πιο βλαβερά είναι τα κοκκοειδή, οι ψείρες, ο τετράνυχος, ο θρίπας και ο φυλλορίκτης.

Το πιο συχνό πρόβλημα είναι το κιτρίνισμα και η περιφερειακή ξήρανση των φύλλων της. Τα συνήθη αίτια είναι η έλλειψη σιδήρου ή το υψηλό pH που συμβαίνει όταν βάζουμε το κλασικό φυλλόχωμα του εμπορίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε https://garden-for-all.com/2018/06/16/azalea-kai-ta-provlimata-tis/

Χρήση του φυτού

Η αζαλέα είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία εξαιτίας των μεγάλων και έντονων χρωμάτων στα άνθη του.

Χρησιμοποιείται:

  • για φύτευση παρτεριών,
  • για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών και
  • ως φυτό εσωτερικού χώρου.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.