Κρανιά το δέντρο της “νιότης”!

Η Κρανιά (Cornus mas) είναι φυλλοβόλο δέντρο ή θάμνος με αργή ανάπτυξη (30-60 εκ. ανά έτος) που φτάνει σε μέγιστο ύψος τα 4 μέτρα. Ανήκει στην οικογένεια Cornaceae. Προέρχεται από την Ευρώπη και τη Δυτική Ασία.

Η κρανιά αναφέρεται πρώτη φορά από τον Όμηρο στην Οδύσσεια, όπου η Κίρκη τάισε με καρπούς κρανιάς τον Οδυσσέα και το πλήρωμά του, αφού τους είχε μετατρέψει σε γουρούνια. σύμφωνα με τον Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς ήταν σκληρό και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν μπαστούνια, κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια και τόξα. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς από το ιερό δάσος του Απόλλωνα. Επίσης από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού.

Περιγραφή του Φυτού

Τα φύλλα της είναι λογχοειδή με ανοιχτό πράσινο χρώμα στην κάτω επιφάνεια και σκούρο πράσινο στην επάνω επιφάνεια. Τα άνθη της είναι κίτρινα και φύονται σε ταξιανθίες. Ανθίζει το χειμώνα (Φεβρουάριο-Μάρτιο) και τα άνθη της παραμένουν για 2 περίπου μήνες. Οι καρποί της σφαιρικοί με έντονο κόκκινο χρώμα και έχουν ξινή γεύση. Η περίοδος της καρποφορίας διαρκεί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο. Οι καρποί έχουν μικρό μέγεθος (2-4 cm), σχήματος σφαιρικού και ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου έως αρχές Σεπτεμβρίου όποτε και παίρνουν έντονα κόκκινο γυαλιστερό χρώμα. Τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα κράνα είναι πλούσια σε ανθοκυάνες και σε αυτό οφείλεται το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους. Τρώγονται νωπά, αποξηραμένα, μαρμελάδα, λικέρ.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Φροντίδα του Φυτού

Έδαφος: Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών από γόνιμα έως μέτρια γόνιμα, υγρά ή ξηρά αμμοπηλώδη έως βαριά αργιλώδη.

Θέση: Προτιμά τις ηλιόλουστες ως ημισκιερές θέσεις φύτευσης, προστατευμένες από τους ισχυρούς ανέμους. Έχει αντοχή μέχρι τους -30°C.

Πότισμα: Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί στη θέση της.

Εχθροί και Ασθένειες: Δεν προσβάλλεται από έντομα και παθογόνους οργανισμούς και έτσι είναι πόλυ καλό είδος για βιολογική καλλιέργεια.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.