Χαβόρθια, ένα εντυπωσιακό παχύφυτο!

Η Χαβόρθια (Haworthia pentagona) είναι ένα είδος παχύφυτου με αργή ανάπτυξη. Ανήκει στην οικογένεια Asphodelaceae. Κατάγεται από τις χώρες της νότιας Αφρικής.

Περιγραφή του φυτού

Η χαβόρθια (Haworthia pentagona) έχει χοντρά, σαρκώδη, σκουροπράσινα φύλλα, που σχηματίζουν ρόδακα. Φτάνει σε ύψος έως 25 cm και διάμετρο έως 15 cm. Τα άνθη του είναι λευκά ή ροζ σωληνοειδή, μικρά και εκφύονται πάνω σε μακριούς μίσχους. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
 

Φροντίδα φυτού

Τοποθεσία
 
Ευδοκιμεί σε φωτεινές κι ημισκιερές θέσεις.
 
Προσοχή!!
 
Όχι άμεσο ηλιακό φως, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα.
 
Θερμοκρασία
 
Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι – 1 °C.
 
Υπόστρωμα φύτευσης
 
Στο εμπόριο υπάρχουν υποστρώματα κατάλληλα για παχύφυτα και κάκτους. Αποτελούνται από τύρφη, ένα μέρος χονδρής ποταμίσιας άμμου και κοσκινισμένο φυλλόχωμα. Το μείγμα αυτό παρέχει καλό αερισμό, άριστη αποστράγγιση και εφοδιασμό θρεπτικών στοιχείων.
 
Πότισμα
 
Υπάρχει μια παρανόηση ότι οι κάκτοι και τα παχύφυτα απαιτούν απειροελάχιστες ποσότητες νερού. Παρόλο που αποθηκεύουν νερό στα φύλλα και τους μίσχους τους, σίγουρα δεν θα ευδοκιμήσουν με πολύ λίγο νερό. Ποτίζετε ανά 10-15 ημέρες την περίοδο που αναπτύσσονται (τέλος άνοιξης, καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου) και πολύ πιο αραιά τον χειμώνα.
 
Tip!
 
Το μυστικό είναι να αφήνετε πάντα το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα!!
 
Λίπανση
 
Η λίπανση πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο που αναπτύσσονται και να σταματά το χειμώνα. Στο εμπόριο υπάρχουν λιπάσματα ειδικά για κάκτους και παχύφυτα. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα που να περιέχει υψηλό ποσοστό καλίου, καθώς ενισχύει τις κυτταρικές δομές και την ανθεκτικότητα των φυτών στις ασθένειες.
 

Ασθένειες και εχθροί

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα προσβάλλονται από εχθρούς και ασθένειες. Οι πιο συχνοί εχθροί τους είναι αφίδες, κοκκοειδή, θρίπες, τετράνυχοι και σαλιγκάρια, ενώ προσβάλλονται συχνά και από μύκητες.
 

Είναι κατάλληλος

  • για βραχόκηπους και κακτόκηπους.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.