Ο κάκτος με τα περίεργα κοκκινωπά αγκάθια!

Ο Φερόκακτος (Ferocactus Horridus) είναι ένα είδος κάκτου με αργή ανάπτυξη. Το σχήμα του μοιάζει με βαρέλι και φτάνει σε ύψος έως 100 cm και διάμετρο έως 40 cm. Ανήκει στην οικογένεια Cactaceae. Προέρχεται από το Μεξικό.

Περιγραφή του φυτού

Ο Φερόκακτος έχει σχήμα βαρελιού. Ο βλαστός του έχει σκούρο πράσινο χρώμα με κυματιστή όψη και φέρει 5 έως 8 κοκκινωπά αγκάθια. Τα αγκάθια φέρονται πάνω σε λευκές κηλίδες ομοιόμορφα κατανεμημένες στον βλαστό. Τα άνθη του έχουν σχήμα χοάνης και κίτρινο χρώμα. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.

Είναι κατάλληλος για βραχόκηπους, κακτόκηπους ή συνθέσεις με κάκτους και παχύφυτα. 

Φροντίδα φυτού

Τοποθεσία

Ευδοκιμεί σε φωτεινές κι ηλιόλουστες θέσεις. Μια θέση με νότιο προσανατολισμό θα παρέχει καλό ηλιακό φως. 

Θερμοκρασία

Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι – 1 °C.

Υπόστρωμα φύτευσης

Στο εμπόριο υπάρχουν υποστρώματα κατάλληλα για παχύφυτα και κάκτους. Αποτελούνται από τύρφη, ένα μέρος χονδρής ποταμίσιας άμμου και κοσκινισμένο φυλλόχωμα. Το μείγμα αυτό παρέχει καλό αερισμό, άριστη αποστράγγιση και εφοδιασμό θρεπτικών στοιχείων.

Πότισμα

Υπάρχει μια παρανόηση ότι οι κάκτοι και τα παχύφυτα απαιτούν απειροελάχιστες ποσότητες νερού. Παρόλο που αποθηκεύουν νερό στα φύλλα και τους μίσχους τους, σίγουρα δεν θα ευδοκιμήσουν με πολύ λίγο νερό. Ποτίζετε ανά 10-15 ημέρες την περίοδο που αναπτύσσονται (τέλος άνοιξης, καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου) και πολύ πιο αραιά τον χειμώνα.

Tip!

Το μυστικό είναι να αφήνετε πάντα το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.

Λίπανση

Η λίπανση πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο που αναπτύσσονται και να σταματά το χειμώνα. Στο εμπόριο υπάρχουν λιπάσματα ειδικά για κάκτους και παχύφυτα. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα που να περιέχει υψηλό ποσοστό καλίου, καθώς ενισχύει τις κυτταρικές δομές και την ανθεκτικότητα των φυτών στις ασθένειες.

Ασθένειες και εχθροί

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα προσβάλλονται από εχθρούς και ασθένειες. Οι πιο συχνοί εχθροί τους είναι αφίδες, κοκκοειδή, θρίπες, τετράνυχοι και σαλιγκάρια, ενώ προσβάλλονται συχνά και από μύκητες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.